Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βρήκαν στέλεχος ηπατίτιδας Β σε μούμια παιδιού -Του 16ου αιώνα

8 Ιανουαρίου, 2018 by Σταματίνα

Στέλεχος του ιού της ηπατίτιδας Β ανακάλυψαν επιστήμονες σε μούμια παιδιού από τον 16ο αιώνα.

Η ανακάλυψη αυτή, Καναδών και Ιταλών επιστημόνων, επιβεβαιώνει ότι ο εν λόγω ιός υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες, παρότι παραμένει άγνωστη η προέλευση και η εξελικτική ιστορία του παθογόνου μικροοργανισμού, που σκοτώνει σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο στην εποχή μας.

Παλιότερη μελέτη στη μούμια που είχε βρεθεί θαμμένη στη Βασιλική του Σεντ Ντομένικο Ματζόρε στη Νάπολη είχε καταλήξει στην εσφαλμένη εκτίμηση ότι το παιδί είχε μολυνθεί και πεθάνει από ευλογιά. Ομως η ανάλυση του DNA σε δείγματα από ιστούς δέρματος και οστών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παιδί έπασχε από ηπατίτιδα Β, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον εξελικτικό γενετιστή Χέντρικ Πουινάρ του Κέντρου Αρχαίου DNA του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», ανέφεραν ότι ο ιός της ηπατίτιδας Β φαίνεται να έχει αλλάξει ελάχιστα κατά τα τελευταία 450 χρόνια, καθώς μοιάζει πολύ με τον σημερινό.

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, 2018 at 22:04 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply