Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

 «Παγίδα φτώχειας» η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης- Γίνεται αντικίνητρο για εργασία

7 Ιανουαρίου, 2018 by Σταματίνα

Η κυβέρνηση «εκπαιδεύει» τους πολίτες σε επιδοματικήπολιτική, η οποία δημιουργεί ήδη σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή περιγράφει το ελληνικό παράδοξο εργαζόμενοι να  απορρίπτουν αυξήσεις γιατί θα μειωθεί το εισόδημά τους χάνοντας τα επιδόματα που παίρνουν.

Η «παγίδα φτώχειας» του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης μπορεί – με καθαρά οικονομικούς όρους- να είναι προτιμότερη από την εκ περιτροπής εργασία.

Οι  εφάπαξ ενισχύσεις ή οι παροχές όπως οι μειώσεις στο τιμολόγιου του ηλεκτρικού ρεύματος, τα επιδόματα στέγης, τα κοινωνικά μερίσματα, οι παροχές στους νησιώτες και άλλα έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γίνονται όλο και πποιο επιφυλκατικοί στο να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση.

Και αυτό γιατί η συνέπεια θα είναι η έμμεση απώλεια καθαρού εισοδήματος.

Η Καθημερινή αναφέρει τρία παραδείγματα και ειδικότερα:

  • Ο γονιός με δύο παιδιά δεν θα θελήσει να αυξήσει το εισόδημά του από τα 20.000 στα 21.000 ευρώ καθώς εκτός από τον επιπλέον φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθεί θα χάσει και 560 ευρώ από το επίδομα τέκνων. Από τα 1000 ευρώ της πρόσθετης αμοιβής, θα πληρώσει τα 350 ευρώ σε φόρους και εισφορά αλληλεγγύης, θα χάσει και τα 560 του επιδόματος και τελικώς θα του μείνουν… 90 ευρώ.
  • Οι γονείς ενός παιδιού θα προτιμήσουν να εμφανιστούν με δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ παρά να πάρουν μια αύξηση που θα τους στερήσει το «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ αλλά και την ελπίδα ότι θα εισπράξουν και το 2018 «κοινωνικό μέρισμα». Μόνο η ζημιά από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα είναι τουλάχιστον 250 ευρώ.
  • Η μητέρα ενός παιδιού που θα μείνει χωρίς δουλειά, θα προτιμήσει για έναν χρόνο να εισπράττει το επίδομα ανεργίας (διαμορφώνεται στα 4752 ευρώ ετησίως) παρά να πιάσει  μια δουλειά με 4ωρο η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα της εξασφαλίσει αποδοχές περίπου 4000 ευρώ με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, 2018 at 19:04 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply