Οι Ευρωπαίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν… ανάσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 και πρέπει να προετοιμάζονται ήδη για τις νέες, αυτής της χρονιάς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία διεκδικούν την επανεκλογή τους, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει προσπάθεια να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο, στην Ιταλία.

Αυτές είναι οι 6 βασικές εκλογικές αναμετρήσεις φέτος στην Ευρώπη, όπως τις αναλύει το Politico:

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία, 12-13 Ιανουαρίου
Ο προκλητικός Μίλος Ζέμαν ελπίζει να εξασφαλίσει νέα θητεία. Αν τα καταφέρει και ο επίσης λαϊκιστής Αντρέι Μπάμπις μπορέσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση ως πρωθυπουργός, πιθανόν να είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Κομισιόν να κάνει την Τσεχία να ευθυγραμμιστεί σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και ο έλεγχος των όπλων. Ο Ζέμαν μπορεί εύκολα να κερδίσει τον πρώτο γύρο, αλλά θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο δεύτερο, αν δεν εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία. Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο Γίρι Ντράχος, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, 4 Μαρτίου
Η Ιταλία θα εκλέξει νέα μέλη και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενώ θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο αμφιλεγόμενος νέος εκλογικός νόμος, που ευνοεί τους συνασπισμούς και όχι τα κόμματα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι το νέο σύστημα δεν θα αναδείξει ξεκάθαρο νικητή, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί παλιάς κοπής πολιτική διαπραγμάτευση για να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, ελπίζοντας να του δοθεί και πάλι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι- ανατρέποντας τη σχετική απαγόρευση που του έχει επιβληθεί.

Ρωσικές προεδρικές εκλογές, 18 Μαρτίου
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί μία ακόμη θητεία. Ηδη, μετρά 18 χρόνια στην εξουσία, ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός. Το ποσοστό δημοτικότητάς του ξεπερνά το 80%, αλλά δεν έχει και μεγάλο ανταγωνισμό. Είναι σε πορεία για να γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Στάλιν. Επιπλέον, απαγορεύθηκε στον βασικό αντίπαλό του, τον Αλεξέι Ναβάλνι, να είναι υποψήφιος στις εκλογές, εξαιτίας καταδίκης του.

Βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, άνοιξη 2018
Ακόμη δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία, αλλά είναι ήδη ξεκάθαρο ότι το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Το κόμμα ελπίζει να ανακτήσει την πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο, που απαιτείται για συνταγματικές αλλαγές, την οποία έχασε το 2015. Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος, αλλά μπορεί να επηρεαστεί από το πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ με το οποίο κινδυνεύει, καθώς κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση.

Σουηδικές γενικές εκλογές, 9 Σεπτεμβρίου
Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ελπίζει να εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόμμα του προηγείται. Αλλά οι εταίροι του, των Πρασίνων, πλησιάζουν… επικίνδυνα- αν δεν έχουν πέσει κάτω από- το 4% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Αν δεν τα καταφέρουν, οι Σοσιαλδημοκράτες θα χρειαστούν νέο εταίρο. Πρέπει κανείς να προσέξει και τους εθνικιστές, που στοχεύουν σε περαιτέρω ενίσχυση σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014. Οι τελευταίες έρευνες τους εμφανίζουν ενισχυμένους, στο 15-16%.

Πολωνικές περιφερειακές εκλογές, τέλη 2018
Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) πέρασε αμφιλεγόμενη εκλογική μεταρρύθμιση από την κάτω βουλή, για την οποία η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι είναι σχεδιασμένη ώστε να ενισχύσει το PiS στις περιφερειακές εκλογές. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα φέρουν διαφάνεια στο σύστημα.

Πρόκειται για μία από τις πολλές προτάσεις του κόμματος που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τελευταία, μεταξύ άλλων και οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που οδήγησαν την Κομισιόν να ενεργοποιήσει το Αρθρο 7, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στην ΕΕ.

Μέσα στο 2018 θα γίνουν ακόμη προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (28/1), τη Φινλανδία (28/1), την Ιρλανδία (ως τον Νοέμβριο), βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία (Ιούλιος) και τη Λετονία (6/10) και γενικές εκλογές στο Λουξεμβούργο (17/10).

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.