Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συνέντευξη του Θανάση Παφίλη: Η θέση του ΚΚΕ για το Σκοπιανό

Ιανουάριος 1st, 2018 by Χρήστος Μίμης

Τη σταθερή θέση που έχει το ΚΚΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ υπενθύμισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», την Παρασκευή 29 Δεκέμβρη, επισημαίνοντας πως τα άλλα κόμματα κρύβουν την ουσία του ζητήματος.

Όπως εξήγησε, τα άλλα κόμματα που τώρα «ξεκατινιάζονται» για το όνομα, συμφωνούν να γίνει η συζήτηση όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών αλλά επειδή αυτό απαιτείται για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουργούν τις εστίες πολέμου και τις εντάσεις», είπε ο Θ. Παφίλης, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάει ο ελληνικός λαός ότι είναι αυτοί που βομβάρδισαν και διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία».


Επίσης, κάλεσε το λαό να σκεφθεί τι έλεγαν τα άλλα κόμματα το 1992 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) όταν προέκυψε το θέμα του ονόματος και έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Μάλιστα, θύμισε ότι ο Λ. Κύρκος είχε πει τότε τη φράση «όλοι πλην Λακεδαιμονίων» για να επικρίνει το ΚΚΕ που δεν συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.

Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ δεν συναρτά τη θέση του από τους πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά από τότε είχε ταχθεί υπέρ μιας λύσης που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, υπό την προϋπόθεση ότι ο όρος Μακεδονία θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, θα σταματήσουν οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις και οι δύο χώρες θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων. Ως προς τη στάση που θα ακολουθήσει το ΚΚΕ σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί όταν δει συνολικά την πρόταση.

This entry was posted on Δευτέρα, Ιανουάριος 1st, 2018 at 20:29 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply