Δραστικές λύσεις, με σημαντικότερη τη λύση των πλειστηριασμών, είτε με τη φυσική διαδικασία σε Ειρηνοδικεία είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε γραφεία συμβολαιογράφων, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν οι Τράπεζες το 2018 προχωρώντας στην εκποίηση τουλάχιστον 10.000 ενυπόθηκων ακινήτων μαγαλοοφειλετών με μη εξυπηρετούμενο επί χρόνια τραπεζικό δανεισμό, κατά κανόνα, άνω των 500.000 ευρώ.

Αρκετοί από αυτούς τους δανειολήπτες χαρακτηρίζονται στην ορολογία των τραπεζών ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς παρότι ανήκουν στην κατηγορία των εύπορων πολιτών αρνούνται να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.


Οι συγκεκριμμένοι, αφού έλαβαν στο παρελθόν επιχειρηματικά, επαγγελματικά και στεγαστικά δάνεια από δύο και τρεις τράπεζες προχώρησαν, μετά την πληρωμή μιας ή δύο δόσεων, σε στάση πληρωμών αρνούνται σήμερα οποιαδήποτε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους…

Το φαινόμενο αυτό, των μπαταχτσήδων, ξεκίνησε μεν στη δεκαετία του 2000 έλαβε όμως εκρηκτικές διαστάσεις την τρέχουσα δεκαετία του 2010 με αφορμή την οικονομική κρίση και το πάγωμα των πλειστηριασμών (σε αυτό συνήργησαν με αποφάσεις τους όλες οι κυβερνήσεις την περίοδο των Μνημονίων), με αποτέλεσμα πέρυσι να διεξαχθούν μόλις 6200 πλειστηριασμοί για ληξιπρόθεσμα χρέη προς Τράπεζες, δημόσιο και μεταξύ ιδιωτών έναντι περίπου 50.000 το 2008.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαιτίας αυτής της κατάστασης που προστάτευε νομικά και πολιτικά τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, αρκετοί να το εκμεταλλευτούν και έτσι να  θεριέψει την περίοδο των μνημονίων το φαινόμενο των μπαταχτσήδων, οδηγώντας έναν στους τρεις δανειολήπτες σε άρνηση εξυπηρέτησης των δανείων τους παρά την οικονομική τους ευχέρεια.

Στους στρατηγικούς αυτούς κακοπληρωτές σκοπεύουν να στρέψουν καταρχάς τα «όπλα» τους από του χρόνου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ώστε να στείλουν το μήνυμα και στους υπολοίπους δανειολήπτες ότι δίνεται τέλος στην ανοχή και στην κοροιδία από μέρους δανειοληπτών οι οποίοι ενώ είναι εύποροι δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι με τις τράπεζες.


Οπως σχεδιάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα 10.000 ευπόθηκα ακίνητα και κάθε είδους εξασφαλίσεις που θα βγάλουν σε προγράμματα πλειστηριασμών του χρόνου θα προέρχονται κατά βάση από αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών και όχι από την κατηγορία των ευάλωτων δανειοληπτών που έκαναν στάση πληρωμών λόγω οικονομικής αδυναμίας (άλλωστε οι τελευταίαι προστατεύονται και από το νόμο Κατσέλη).

Τι θα εκπλειστηριάσουν οι Τράπεζες

Εμπορικά ακίνητα, οικόπεδα, γραφεία κτιρίων, γκαράζ, ξενοδοχειακές μονάδες, βίλες, μεζονέτες κλπ.

Στόχος όπως έχουν δεσμευτεί οι συστημικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας μέσω των ρευστοποιήσεων που φέρνουν οι πλειστηριασμοί να μειωθούν έως το τέλος του 2019 τα τραπεζικά ανοίγματα κατά 11,5 δισ. ευρώ,και άλλα 25 δισ. ευρώ μέσω ρυθμίσεων δανείων, πωλήσεων πακέτων δανείων σε Funds, και διαγραφών, ώστε  από 100 δισ. ευρώ σήμερα να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 στα 64,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των Τραπεζών τα ερχόμενα δύο χρόνια προβλέπει μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων από 27,8 δισ. ευρώ (Ιούνιος 2017) στα 20,6 δισ. ευρώ, στα μη εξυπηρετούμενα  καταναλωτικά από 13,8 δισ. ευρώ στα 6,6 δισ. ευρώ και στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια από 60,1 δισ. ευρώ στα 37,4 δισ. ευρώ.

 

Θάνος Πασχάλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.