Τη χαριστική βολή σε όλους όσοι παλεύουν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους δίνει η διετής παράταση υπολογισμού των τόκων με τον μήνα και όχι με βάση την ημέρα εκπρόθεσμης καταβολής της οφειλής.

Τη σχετική επισήμανση κάνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Οπως αναφέρει το Επιμελητήριο στα άρθρα 116 και 117 του σχεδίου Νόμου «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται η εκ νέου παράταση, μέχρι 31/12/2019, για τον υπολογισμό και την είσπραξη σε μηνιαία βάση του αναλογούντος τόκου και προστίμου της εκπρόθεσμης καταβολής του οφειλόμενου φόρου.

Σημειώνεται ότι με το Νόμο 4174 που ψηφίστηκε το 2013, είχε προβλεφθεί ότι από 1/1/2014 ο υπολογισμός και η είσπραξη του αναλογούντος τόκου θα γίνεται με βάση την ανά ημέρα εκπρόθεσμη καταβολής της οφειλής.

Έκτοτε, με συνεχείς παρατάσεις και με την ίδια συνεχώς αιτιολογία, ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα για να διενεργηθούν οι αναγκαίες προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα ΟΠΣ ΤΑΧΙS και TAXISNET, η εφαρμογή του Νόμου του 2013 έχει μείνει γράμμα κενό περιεχομένου.

Φτάσαμε στο σημείο να δίνεται παράταση εκ νέου, μέχρι 31/12/2019, με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Διερωτόμαστε πόσο χρόνο απαιτούσε η παραμετροποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής του TAXIS και γιατί από το 2013 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση εφαρμογή της από 1/1/2014;

Μήπως ο λόγος είναι καθαρά εισπρακτικός και συμφέρει η διατήρηση του ανά μήνα υπολογισμού  διερωτάται το Οικονομιικό Επιμελητήριο.

Σε μια περίοδο, όπου η φοροδοτική ικανότητα και η ρευστότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαντλείται, όπου ο φορολογούμενος δημιουργεί ιδιωτικό χρέος, πληρώνοντας τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο με πλαστικό χρήμα, όπου η αυστηρότητα εξαντλείται από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, η διατήρηση για ακόμα δύο χρόνια του καθεστώτος επιβολής τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογισμένων όχι με τις ημέρες της καθυστέρησης – όπως ορίζει νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας -, αλλά με τον μήνα, είναι άδικη και δίνει τη χαριστική βολή σε όλους όσοι θέλουν και παλεύουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τους προσθέτει ένα ακόμα βάρος στον ήδη βαρύ λογαριασμό, που πληρώνουν εδώ και επτά και πλέον χρόνια.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την άμεση προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων ΟΠΣ ΤΑΧΙS και TAXISNET ώστε να εφαρμοσθεί από 1/1/2018 ο υπολογισμός του τόκου με βάση την ανά ημέρα καθυστέρηση της εκπρόθεσμης καταβολής του οφειλόμενου φόρου, ως μέτρο που αφενός θα αποκαταστήσει μια κατάφορη αδικία και αφετέρου θα συμβάλει στην ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της υπερφορολόγησης.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.