Σίγουρα το έχουμε ακούσει όλοι μας: η εργασία γραφείου καταστρέφει την υγεία μας.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως, ενώ το 86% των Αμερικανών εργάζονται σε ένα γραφείο, λίγοι από εμάς ξέρουν πως να αποφύγουν τη ζημιά. Εάν περνάτε τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα σε ένα γραφείο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι διπλάσιος από ότι θα έπρεπε. Οι υπολογιστές αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο απώλειας όρασης κατά 40%, ανεβάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Αυτός ο τρόπος ζωής έχει οδηγήσει στον ονομαζόμενο «πολεμιστή του Σαββατοκύριακου» που προσπαθεί να βγάλει την γυμναστικής μιας ολόκληρης εβδομάδας μέσα σε δύο ώρες και μετά από ώρες γιόγκα ή διαλογισμό. Ακόμη κι αυτό όμως, σύμφωνα με έρευνες, δείχνει ότι μπορεί να έχει μόνο επιφανειακή επίδραση στην τόνωση της υγείας σας.

Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνουν ένας καρδιολόγος, ένας personal trainer και ένας οφθαλμίατρος για την εξισορρόπηση των μειονεκτημάτων;

Καρδιακά προβλήματα: Ακόμη και 4 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα δεν είναι αρκετές αν δεν κάνετε διαλείμματα

Ποια είναι η ζημιά;
«Τα βασικά πράγματα όσον αφορά στην καρδιά σας είναι ότι όταν καθόσαστε, ο καρδιακός σας ρυθμός θα μειωθεί και αυτό επηρεάζει τα πάντα» λέει ο Άλαν Στιούαρτ, διευθυντής της Αορτικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Icahn.

Ποια είναι όμως η λίστα αυτών που κάνετε;
1. Έχετε την τάση να τρώτε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα
«Εάν δεν σηκώνεστε, τρώτε μόνο το φαγητό που έχετε κοντά σας ή αυτό που παραγγέλνετε, το οποίο τείνει να είναι λιγότερο θρεπτικό» εξηγεί ο Δρ. Στιούαρτ. «Επίσης, αν καθόσαστε όλη την ημέρα, ο οργανισμός θα αναζητήσει πράγματα που μπορούν να του δώσουν ενέργεια, άρα θα αναζητήσετε περισσότερα γλυκά».

2. Συγκέντρωση λίπους στην καρδιά
«Οι μύες καίουν λιγότερο λίπος επειδή είστε λιγότερο ενεργοί. Επειδή έχετε μια αύξηση στην κυκλοφορία των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης στην καρδιά, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» λέει ο ΔΡ. Στιούαρτ. «Ακόμα κι αν πάτε στο γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα, δε θα αντισταθμίσετε εντελώς τη ζημιά του να καθόσαστε επί 6 ώρες την ημέρα. Θα εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος».

3. «Χτίζετε» επικίνδυνη αντίσταση στην ινσουλίνη
«Έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που κάθονται για έξι ώρες την ημέρα, είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη» λέει ο Δρ. Στιούαρτ.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλείται από την καθιστική συμπεριφορά και την παχυσαρκία – αλλά ο Δρ. Στιούαρτ προειδοποιεί πως ακόμη και οι φαινομενικά υγιείς εργαζόμενοι γραφείου έχουν υψηλό κίνδυνο.

4. Αποκτάτε μια «ρεζέρβα» γύρω από τη μέση σας
«Εάν δεν μετακινείτε τους μύες σας, δεν επεξεργάζεστε αρκετή γλυκόζη, που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο λίπος γύρω από τη «ρεζέρβα», δηλαδή την κοιλιά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Δυστυχώς για τους «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», ο Δρ. Στιούαρτ ισχυρίζεται πως η μεγαλύτερη ζημιά στην καρδιά και τους μύες έχει ήδη γίνει. Χωρίς κάποια διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξακολουθείτε να έχετε τον ίδιο κίνδυνο.
Ποιες είναι οι συμβουλές του για να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο:

1. Σηκωθείτε όρθιοι όποτε είναι δυνατόν
Ο Δρ. Στιούαρτ συνιστά να σηκώνεστε σε κάθε ευκαιρία για να διατηρήσετε τον ρυθμό της καρδιάς σας – είτε πρόκειται για να μιλήσετε στο τηλέφωνο, για να μιλήσετε με κάποιον συνάδερφο ή για να πάρετε ένα ποτήρι νερό.

2. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα κάθε ώρα
Αν διατηρήσετε τακτικές περιόδους κίνησης, λέει ο Δρ Στιούαρτ, τότε η καρδιά σας δε θα μειώσει ρυθμούς.

3. Περπατήστε και συζητήστε
Εάν έχετε ένα meeting που δεν απαιτεί να κάθεστε σε έναν υπολογιστή για να βλέπετε μια οθόνη, είναι προτιμότερο να κάνετε μια βόλτα αν οι συνθήκες είναι καλές» προτείνει.

4. Μετατρέψτε το γραφείο σας στο σπίτι σε χώρο εργασίας
«Πάρτε μια μπάλα γυμναστικής ή βάλτε το laptop πάνω στο διάδρομο για να μπορείτε να περπατάτε ενώ εργάζεστε»

5. Συνεχίστε να γυμνάζεστε κανονικά
«Πρέπει να κάνετε 30-45 λεπτά άσκησης τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα» λέει ο γιατρός.

Γιατί το να κάθεστε για ώρες μπορεί να ατροφήσει τους μύες σας

Ποια είναι η ζημιά;
«Είτε το πιστεύετε είτε όχι όσο λιγότερο καθόμαστε, τότε το καλύτερο για τη φυσική κατάσταση του σώματός μας» λέει ο Μόε Γουίντι, personal trainer.

«Το να καθόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού του οργανισμού» και εξηγεί πως θα χάσουμε τη δύναμή μας σε βασικά μέη του σώματός μας, όπως οι γλουτοί, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στα οστά μας.

«Όλα τα μέρη του σώματος δουλεύουν μαζί, οπότε όταν κάτι βγαίνει εκτός, ‘ρίχνει’ και τα υπόλοιπα. Οι μύες αρχίζουν να εργάζονται με διαφορετικό ρυθμό και οι αρθρώσεις αρχίζουν να αλλάζουν δουλειά για να βοηθήσουν» εξηγεί ο Γουίντι. «Επιπλέον, η στάση του σώματος είναι εξαιρετικά ζωτική για τη ζωή ενός ατόμου. Βοηθά στην μείωση της πιθανότητας τραυματισμού και μπορεί να σας βοηθήσει στην αποφυγή του άσθματος. Όταν έχετε κακή στάση, οι ώμοι κλείνουν προς το μπροστινό μέρος του σώματός σας, καμπουριάζετε και περιορίζοντας έτσι τους μύες από το να πάρουν ικανή ποσότητα οξυγόνου».

Τι μπορείτε να κάνετε;
Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την κακή στάση του σώματος, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τους οπίσθιους και πρόσθιους μύες, τους μύες που ελέγχουν την πλάτη και το μπροστινό μέρος του σώματός σας.

Προστατέψτε τα μάτια σας: Πώς οι οθόνες των υπολογιστών επηρεάζουν την όρασή μας

Ποια είναι η ζημιά;
Οι οθόνες μπορεί να μην σας κάνουν τυφλούς, διαβεβαιώνει ο Δρ. Ράντι ΜακΛούγκλιν, οπτικός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο Wexner.
Ωστόσο, όπως λέει το να καθόμαστε για ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή κοιτάζοντας ένα πράγμα τόσο κοντά μας, μπορεί να προκαλέσει μια αυξανόμενη πίεση στους αμφιβληστροειδείς μας.

Τι μπορείτε να κάνετε;
1. Διαλείμματα στα μάτια σας
«Συνιστούμε στους ανθρώπους να κάνουν οπτικά διαλείμματα κάθε 20 με 30 λεπτά» εξηγεί ο ΜακΛούγκλιν. «Κοιτάξτε μακριά και χαλαρώστε το βλέμμα σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται να κάνετε διάλειμμα και από τις σκέψεις σας, απλά να φύγετε από την οθόνη του υπολογιστή έστω για λίγο».

2. Χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες
«Οι υγρές οφθαλμικές σταγόνες από το φαρμακείο κάνουν καλή δουλειά και αυτό μπορεί να ανακουφίσει την ξηρότητα ή την πίεση των ματιών» λέει.

3. Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας κάθε δύο χρόνια
«Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν πως δεν έχουν προβλήματα με τα μάτια τους, και όταν έρχονται για ένα check-up στα 40 τους, λένε με αμηχανία και ντροπή πως δεν έχουν πάει στον οφθαλμίατρο από τότε που ήταν στο σχολείο. Μην ανησυχείτε – δε θα σας μαλώσουμε γιατί δεν έρχεστε. Αλλά συνιστούμε να ελέγχετε τα μάτια σας κάθε δύο χρόνια, για να βεβαιωθούμε πως όλα είναι καλά».

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.