Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βράβευσε τη «δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας» με το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.

Το iefimerida παρακολούθησε στο Στρασβούργο τη βράβευση, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το βραβείο παρέλαβαν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) Χούλιο Μπόρχες και ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου κατάφερε να αποδράσει από το σπίτι του, όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και να διαφύγει στην Ισπανία.

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς απείχαν

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως αρκετοί ευρωβουλευτές της Αριστεράς δεν βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της βράβευσης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης όσες φορές οι ευρωβουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι να χειροκροτήσουν, εκείνος παρέμενε καθισμένος χωρίς να χειροκροτήσει (όπως διακρίνεται στη φωτογραφία δεξιά). Μάλιστα, αρκετοί ευρωβουλευτές των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων αμέσως μετά επέκριναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη στάση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς να απέχουν από την τελετή, χαρατηρίζοντάς την «μποϊκοτάζ».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «η δημοκρατική αντιπολίτευση περιλαμβάνει την Εθνοσυνέλευση της χώρας και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που απαριθμούνται από την ΜΚΟ Foro Penal Venezolano και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Λεοπόλδο Λόπες, Αντόνιο Λεντέσμα, Ντανιέλ Σεμπάγιος, Γιον Γκοικοτσέα, Αλφρέδο Ράμος και Ανδρέα Γκονζάλες». Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τόνισε πως «το βραβείο αφιερώνεται σε όλους τους Βενεζολάνους του κόσμου», ενώ ανακοίνωσε πως η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα με μια ειδική Επιτροπή.

«Ο Μαδούρο έχει απαγάγει τη Δημοκρατία»

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες κατά την τελετή απονομής του βραβείου δήλωσε: «Το καθεστώς Μαδούρο έχει απαγάγει την Δημοκρατία στη χώρα μου. Έφερε τη φτώχεια για να μας οδηγήσει στη μιζέρια, κατέστρεψε το σύστημα υγείας για να φέρει τον θάνατο. Απαλλοτρίωσε χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις για να φέρει τη φτώχεια».

Ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε συγκινημένος πως «αυτό το βραβείο θα το μετατρέψουμε σε λουλούδια για να το πάμε στους τάφους των χιλιάδων Βενεζολάνων που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα όπου έχει εξαφανιστεί το Κράτος δικαίου, από ένα καθεστώς που άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού για να διατηρηθεί στην εξουσία. Το βραβείο αυτό θα πάει στους τάφους των νέων που δολοφονήθηκαν στις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Θα πάει στα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα».

«Ναρκωδικτατορία»

Ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα νωρίτερα στην ομιλία του σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τις κυρώσεις έναντι της Βενεζουέλας και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μαδούρο «ναρκωδικτατορία».

«Εμείς ζητάμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερες κυρώσεις. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων σε ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να καταδιώξει τον κόσμο. Θεωρούμε ότι αυτές οι κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στα πρόσωπα εκείνα που σχετίζονται με το εμπόριο των ναρκωτικών, με τεράστιες πράξεις διαφθοράς, με την τρομοκρατία ή και με τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο κ. Λεντέσμα.

Ο δήμαρχος του Καράκας παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα με την κατάσταση που επικρατούσε στη Χιλή της χούντας του Πινοσέτ αλλά και με την κατάσταση που επικρατούσε στην Κολομβία «όταν δρούσε το πανίσχυρο καρτέλ του Πάμπλο Εσκομπάρ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλλει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος για να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια, να εμποδίσει τον θάνατο άλλων Βενεζολάνων που πεθαίνουν από την πείνα», πρόσθεσε ο κ. Λεντέσμα.

«Η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε δεύτερη Κούβα»

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες δήλωσε πως η Βενεζουέλα έχει μετατραπεί σε μια «δεύτερη Κούβα», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των πολιτικών κρατουμένων, επισημαίνοντας πως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

«Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πια ένα πρόβλημα εθνικό, ούτε καν περιφερειακό, αλλά παγκόσμιο», τόνισε ο κ. Μπόρχες και πρόσθεσε: «Ένα παράδειγμα είναι η μετανάστευση. Εκατομμύρια Βενεζολάνοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να γλυτώσουν από την ανθρωπιστική κρίση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτη τη στιγμή στην Κολομβία βρίσκονται 500 χιλιάδες Βενεζολάνοι, στον Παναμά το 4% του πληθυσμού είναι Βενεζολάνοι, στη Χιλή βρίσκονται 200 χιλιάδες.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. Εγώ είμαι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αλλά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει καταργήσει την λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν καμία απόφαση που ψηφίζει. Η κυβέρνηση αντικατέστησε την Εθνοσυνέλευση με την Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από εκλογές νοθείας».

Οι πολιτικοί κρατούμενοι

Στη Βενεζουέλα σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 300 πολιτικοί κρατούμενοι. Συγγενείς πολιτικών κρατουμένων παρευρέθηκαν στην βράβευση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα στο Στρασβούργο. Ανάμεσα τους, η σύζυγος του δημάρχου Ντανιέλ Σεμπάγιος, (ο οποίος εδώ και 2 μήνες βρίσκεται στη φυλακή σε απομόνωση καταγγέλοντας βασανιστήρια) Πατρίσια ντε Σεμπάγιος, η αδερφή της Ανδρέα Γκονζάλες αλλά και ο πατέρας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων χωρίς προϋποθέσεις ενώ έχει ζητήσει και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εκλογών.

Εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση

Την περασμένη Κυριακή στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο επικράτησε σχεδόν σε όλους του δήμους της χώρας, καθώς τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την εκλογική διαδικασία καταγγέλοντας αδιαφάνεια και νοθεία. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ούτε στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για να πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι στις εκλογές υπήρξε νοθεία και ότι δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις για μια καθαρή εκλογική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανό σενάριο (όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή) είναι τον επόμενο χρόνο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Ολο το ευρωκοινοβούλιο χειροκρότησε όρθιο την απόφαση, πλην του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος παρέμεινε καθιστός:

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.