Ζητούμενο, ένας «οδικός χάρτης» για τις μεταρρυθμίσεις

Έκτακτο συνέδριο, όταν κατατεθούν τα νομοσχέδια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση και για τα άλλα θεσμικά της θέματα, θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για να καθορίσει τη στάση της. Αυτό αποφάσισε το 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, ζητείται να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει αμέσως τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, ώστε, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και των συναρμοδίων υπουργείων, να εκπονηθεί ο «οδικός χάρτης» που θα προσδιορίζει και θα κατευθύνει τα βήματα της μεταρρύθμισης, το χρονικό πλαίσιο, καθώς και το εύρος των αλλαγών.

Θέση της ΕΝΠΕ, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του συνεδρίου, είναι ότι «η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει καταρχήν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού». Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι, στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από τη βαθιά κρίση, η μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει στην ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της χώρας. Ακόμη, με την απόφαση του Συνεδρίου της, η ΕΝΠΕ επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της για κατάργηση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ κρίνει επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση ενός και μόνου, ενιαίου ελεγκτικού οργάνου για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.


Για το θέμα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης και του τρόπου εκλογής των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών η ΕΝΠΕ καλεί το αρμόδιο υπουργείο να συζητήσει διεξοδικά και από μηδενική βάση το θέμα.

Σχετικά με τη συζήτηση του νέου εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση, η Ένωση Περιφερειών θεωρεί ότι πρέπει να προκύψει μια ολοκληρωμένη και καθαρή πρόταση, η οποία να τεθεί σε ευρεία διαβούλευση ώστε να τύχει ευρύτερων συναινέσεων.

Επίσης, με την απόφαση του συνεδρίου, ζητείται η προστασία της πρώτης κατοικίας, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, η επικαιροποίηση νομοθεσίας και σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, η αύξηση στο 40% της ποσόστωσης φύλου στις εκλογές αλλά και στα θεσμικά όργανα, ενώ με ομόφωνο ψήφισμά του το συνέδριο τάσσεται ενάντια στην εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.