Εφικτός εκτιμά ότι είναι ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017 ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου προβλέποντας ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη στο  δ’τρίμηνο.

Ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κέρκυρα στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην ομιλία του υποστήριξε ότι το 2017 είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύγκριση με το 2014

«Και όσοι επιμένουν να το συγκρίνουν με το 2014 παραβλέπουν να αναφέρουν πως τότε η μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε είχε ως βάση την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις που είχαν μειωθεί κατά 5%» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου κάνοντας ο ίδιος τη σύγκριση υποστήριξε ότι «τότε η ανάκαμψη δεν είχε στέρεη βάση εκκίνησης, πολύ περισσότερο που δεν προχώρησε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με συνέπεια να αποχωρήσουν οι Θεσμοί και να μην κλείσει το έτος με τις δύο αξιολογήσεις που έπρεπε να γίνουν επιβαρύνοντας έτσι τη μετέπειτα πορεία της χώρας.»

Αύξηση στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου

Σήμερα, όπως είπε, η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου οι οποίες το α’ εννιάμηνο 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,6% σε σταθερές τιμές, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ετήσια άνοδο 69%, αλλά και στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες στο α’ εννιάμηνο αυξάνουν 7,6% ετησίως.

Κατόπιν τούτου κατέληξε, θεωρείται εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017, καθώς το δ’ τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, της παραδοσιακής ενίσχυσης του ΠΔΕ στο τέλος του έτους, της διανομής κοινωνικού μερίσματος και της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Με επιτυχία οι αξιολογήσεις από τους Θεσμούς

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση σημείωσε ότι η χώρα περνά «με επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις από τους Θεσμούς γιατί βασίζεται στην μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών.

Οπως, μεταξύ άλλων στην ομιλία του,  η οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, έχει ουσιαστικά κλείσει την 3η αξιολόγηση και θα ολοκληρώσει έγκαιρα το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, εξελίξεις χαρακτηριστικές της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία.

 

 

 

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.