Σήμερα,  Δευτέρα, 4 -12-2017, στην πλατεία Αιμιλιανού οι δομές Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ του Δήμου Γρεβενών διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του σχολικού εορτασμού της 3ης Δεκέμβρη, της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι μοίρασαν μπαλόνια και έντυπα με τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και στόλισαν δέντρο με πήλινες κατασκευές στις οποίες αναγράφονται συνθήματα και σκέψεις με αφορμή τη σημερινή την ημέρα.

Λίγα λόγια για τη σημερινή ημέρα:

Η 3η Δεκέμβρη θεσπίστηκε και τηρείται  ως Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με αναπηρία από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1992.

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς  και σε όλους εμάς, τους απλούς πολίτες, το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και στην πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Η  3η του Δεκέμβρη για τα άτομα με αναπηρία είναι ημέρα αγώνα, προβληματισμού, συμμετοχής και αλληλεγγύης  και OXI ημέρα γιορτής, οίκτου και φιλοφρονήσεων .


ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ:

  • Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.
  • Η αναπηρία είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο καθένας. Δεν είναι απαραίτητα μια παθολογική κατάσταση. Σίγουρα είναι μία διαφορά. Διαφορά όχι σε σχέση με το φυσιολογικό, αλλά σε σχέση με τους άλλους.
  • Στην Ελλάδα σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάζονται να περιορίζονται εξαιτίας της αναπηρίας τους σε προσωπικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.
  • Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ειδικές ανάγκες. Έχουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Έχουν ανάγκη να πηγαίνουν σχολείο, να κάνουν φίλους, να δημιουργούν, να χαίρονται, να μαθαίνουν, να εργάζονται, να αισθάνονται χρήσιμοι.
  • Άλλαξε τη νοοτροπία και τις αντιλήψεις σου για τους ανθρώπους με αναπηρία. Δεν μπορείς να τους αλλάξεις. Έχεις όμως την ευκαιρία να αλλάξεις ΕΣΥ!!! Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει την ευκαιρία να είναι ίσος, αλλά και το δικαίωμα να είναι διαφορετικός. Και όταν η πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί… να αναλαμβάνεις ενεργό δράση!
  • Το πόσο πολιτισμένη είναι μια ανθρώπινη κοινωνία φαίνεται και από τον βαθμό της ευαισθησίας που επιδεικνύει στη διαφορετικότητα!!!

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑμεΑ),
το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.),
το Ειδικό Δημοτικό και
το Ειδικό Νηπιαγωγείο του Δήμου Γρεβενών

…με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα…

O Aντιπεριφερειάρχης ΠΕ Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος:


Ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης:

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κώστας Τζάτζης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.