Η Silke Maier-Witt ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης της Γερμανίας «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF).

Ο Jörg Schleyer είναι ο γιός του προέδρου του γερμανικού ΣΕΒ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την RAF το 1977. 40 χρόνια μετά από το τραγικό «γερμανικό φθινόπωρο», συναντήθηκαν και εκείνη του ζήτησε συγγνώμη.

Ενώ η Γερμανία επουλώνει ακόμη τις πληγές της από εκείνο το τραγικό Φθινόπωρο του 1977, όταν κορυφώθηκε η βία μεταξύ της Φράξιας Κόκκινος Στρατός και της κυβέρνησης της Γερμανίας, όπου επί ενάμιση μήνα τα αιματηρά γεγονότα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο -από την απαγωγή του προέδρου του ΣΕΒ Κολωνίας ως την τραγική ομηρία ανθρώπων μεταξύ της Πάλμα Μαγιόρκας και Μογκαντίσιο – έφτασε η ώρα της συγγνώμης.
Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Marriott των Σκοπίων, στην FYROM.


Την αποκάλυψη έκανε η γερμανική Bild, την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, για την συνάντηση μεταξύ ενός πρώην μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης, της Silke Maier-Witt, και του γιού του προέδρου των γερμανών βιομηχάνων, Jörg Schleyer, του οποίου ο πατέρας δολοφονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1977.


Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιστορική όχι μόνο γιατί η πρώην τρομοκράτης μίλησε, για πρώτη φορά, αλλά και γιατί για πρώτη φορά ζήτησε συγγνώμη.
«Δείχνει σαν κάτι κοινότοπο, αλλά ξεκινάω ζητώντας συγγνώμη», είπε στην αρχή της συνάντησης η πρώην τρομοκράτης, η οποία δικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση γιατί συμμετείχε στην απαγωγή και κράτηση, η οποία κατέληξε σε δολοφονία, του Hanns-Martin Schleyer. Δεν τον δολοφόνησε εκείνη, αλλά ήταν εκεί. Μάλιστα, δεν τον συνάντησε ποτέ, ήταν μια απλή εκτελεστής και κρατούσε σημειώσεις.


Η συνάντηση κράτησε πολλές ώρες, αλλά ο γιός του Schleyer δεν κατόρθωσε να μάθει ποιός δολοφόνησε τον πατέρα του. Ο Stefan Wisniewski, ο Willy Peter Stoll, ο Rolf Heissler, ο Rolf Clemens Wagner;
Ωστόσο η πρώην τρομοκράτης είναι αυτή που μετέφερε το μήνυμα, τότε, στην Libération και στο γερμανικό πρακτορείο Deutsche Presse-Agentur στις 19 Οκτωβρίου 1977, με το οποίο ανακοινωνόταν η δολοφονία του Schleyer : «Μετά από 43 ημέρες, θέσαμε τέλος στην άθλια και διεφθαρμένη ύπαρξη του Hanns Martin Schleyer. Ο καγκελάριος Σμιτ, ο οποίος στους υπολογισμούς του σπεκουλάρισε με τον θάνατο του Schleyer, μπορεί να πάει να τον παραλάβει στην οδό Charles-Péguy στην Μιλούζ (Γαλλία). Ο θάνατός του δεν συγκρίνεται με τον πόνο μας μετά το μακελειό στο Μογκαντίσιου. Δεν αιφνιδιαστήκαμε από την φασιστική δραματουργία των ιμπεριαλιστών για να καταστρέψουν τα κινήματα απελευθέρωσης. Η μάχη τώρα αρχίζει».

Ο ανταποκριτής της  Libération πήγε τότε, πράγματι, στο σημείο που είχε υποδειχθεί και βρήκε το πτώμα του προέδρου των γερμανών βιομηχάνων.

Οι φωτογραφίες του δολοφονηθέντος δημοσιεύτηκαν στο Paris Match της εποχής.


Σήμερα, η Silke Maier-Witt είναι 67 ετών, συνταξιούχος, και ζει στα Σκόπια. Πέρασε 7 ώρες να συζητάει με τον Jörg Schleyer, 63 ετών.

Αυτή η συνάντηση οργανώθηκε από την Bild, αναμεταδόθηκε από τα περισσότερα γερμανικά μέσα και δείχνει να ανταποκρίνεται στο πρόσφατο κάλεσμα του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, τον περασμένο Οκτώβριο. Την ημέρα των 40 ετών από την δολοφονία του Schleyer, και ενώπιον των θυμάτων της RAF, Ο Στάινμαγιερ κάλεσε τους τρομοκράτες να μιλήσουν, επιτέλους.
«Στους ενόχους, οι οποίοι έμειναν σιωπηλοί για πολλά χρόνια, θα ήθελα να πω πολύ καθαρά ότι είναι δύο φορές ένοχοι -ένοχοι απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, όχι νομικά, αλλά ηθικά», είπε και πρόσθεσε:
«Μιλήστε και απαντήστε στα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά. Αυτό τουλάχιστον το οφείλετε στους συγγενείς».

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.