Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παραδοχή Χουλιαράκη: Δύσκολος ο προϋπολογισμός του 2018

27 Νοεμβρίου, 2017 by Σταματίνα

Ο προϋπολογισμός του 2108 είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός αλλά ο τελευταίος του μνημονίου επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής» είπε ο κ. Χουλιαράκης και εκτίμησε πως «από το 2019 θα δημιουργηθεί κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, όπως αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όπως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

«Η μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι πως, αφότου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, έκανε τη δημοσιονομική προσαρμογή πολύ ηπιότερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και τόνισε ότι «το 2018 είναι το τελευταίο σκαλοπάτι προσαρμογής».

Ο προϋπολογισμός του 2018 προσδιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το οικονομικό περιβάλλον και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι «οι περιορισμοί αυτοί απορρέουν από το γεγονός πως η χώρα το 2010 έφτασε στο χείλος της καταστροφής, στο χείλος της χρεοκοπίας και στην πόρτα εξόδου από το κοινό νόμισμα. Και αυτή είναι η πραγματικότητα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει με τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν ενσωματώνει επιπλέον μέτρα, ενσωματώνει μέτρα που είχαν συμφωνηθεί το 2016 και το 2017, με μία πολύ ηπιότερη προσαρμογή που ολοκληρώνεται.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που, παρά το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτελείται, βρίσκει χώρο να ενισχύσει περαιτέρω τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και μάλιστα στοχευμένα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σε αυτό το σημείο σημείωσε ότι «το μέρισμα είναι πολύ καλά στοχευμένο, αλλά δεν αποτελεί τη ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και δεν μπορεί να την αποτελεί διότι δεν είναι θεσμική τομή, δεν είναι μόνιμο μέτρο, είναι όμως θεσμική τομή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κοινωνικά προγράμματα που προχωρούν, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση κάλυψης βρεφονηπιακών σταθμών.

«Άρα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, αλλά ο τελευταίος της δημοσιονομικής προσαρμογής που συνεχίζει να υλοποιεί μία ήπια προσαρμογή σε σχέση με το παρελθόν και που προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος, είναι δυνατό» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι από το 2018 και μετά προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η μεταφορά του κέντρου βάρους από τα δημόσια οικονομικά στην πραγματική οικονομία, εκτιμώντας ότι «από το 2019 θα δημιουργηθεί κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, όπως αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όπως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ κατηγορεί σήμερα την κυβέρνηση για υψηλούς στόχους πλεονασμάτων αν και είχε συμφωνήσει σε πολύ υψηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα χαμηλότερα πλεονάσματα είναι επιθυμητά. Χαμηλότερα πλεονάσματα από το 3,5% είναι επιθυμητά.

Η κυβέρνηση αυτή, άλλωστε, από το καλοκαίρι του 2015 μείωσε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3% για το 2015 σε -0,25%, από 4,5% το 2016 και το 2017 σε 0,5% και 1,75 αντίστοιχα και από 4,2% το 2018 και μεσοπρόθεσμα σε 3,5%» επισήμανε και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει ποια δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει. Εξάλλου, κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγήσει πώς θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας που υπόσχεται και ποιες δαπάνες θα περικόψει.

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2017 at 17:14 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply