Αν κάθε φορά που πρόκειται να σας πάρουν την πίεση, αγχώνεστε ότι ο αριθμός που θα ακούσετε θα ξεπερνά το όριο των φυσιολογικών τιμών, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε μερικά στοιχειώδη γαι την πίεση του αίματος. Οταν μιλάμε για πίεση του αίματος εννοούμε την πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν χτυπά η καρδιά, καθώς συστέλλεται και διαστέλλεται.

Αυτή που λέμε ως «μεγάλη» πίεση αίματος είναι η συστολική και αυτή που ονομάζουμε «μικρή» πίεση είναι η διαστολική. Μετρώντας τες σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg), οι τιμές αυτές αναγράφονται συνήθως ως «Μεγάλη» και «Μικρή».

Οι φυσιολογικές τιμές για έναν υγιή ενήλικα είναι κάτω από 120mmHg για τη συστολική (δηλαδή τη «Μεγάλη») και κάτω από 80mmHg για τη διαστολική (δηλαδή τη «Μικρή»). Ο λόγος που είναι σημαντικό να τηρούνται αυτά τα όρια είναι για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων ή επεισοδίων.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς η ίδια όμως για να φροντίσετε γι’ αυτό; Οπως ήδη γνωρίζετε ο τρόπος ζωής (το πόσο αγχώνεστε, πόσο καπνίζετε κ.α.), διατροφής και άσκησης επηρεάζει τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.

Σύμφωνα με το today.com, στην αναθεωρημένη και επιβεβαιωμένη λίστα με τις τροφές που ρίχνουν την πίεση, βρίσκονται αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και Β-Καροτίνη. Οι φυτικές ίνες υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά όπως μήλα και πορτοκάλια (πριν γίνουν χυμός!), δαμάσκηνα, αβοκάντο, ακτινίδιο, μπρόκολο, αρακάς, μαρούλι, αλλά και τροφές όπως φακές, δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, κριθάρι, σίκαλη), όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές).

Τη Β-Καροτίνη τη συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στα μάνγκο, στο βερίκοκο, στο πεπόνι, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στη γλυκοπατάτα και στα λαχανάκια Βρυξελλών.

Το λαχανικό όμως το οποίο συνδυάζει και τα δύο αυτά στοιχεία είναι ένα.

Ναι, αναφερόμαστε στο καρότο. Πλούσια πηγή τόσο φυτικών ινών, όσο και Β-Καροτίνης. Επιπλέον, περιέχει και βιταμίνη C η οποία, με τη σειρά της, είναι πηγή αντιοξειδωτιικών που (έχει αποδειχτεί ότι) βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την πίεση του αίματος. Να λοιπόν γιατί τα καρότα δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ψυγείο σας.

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.