Στην Κύπρο οι διακινητές ναρκωτικών δεν τιμωρούνται μόνον με φυλάκιση, αλλά (για πρώτη φορά) και με δήμευση της περιουσίας τους. Τα κυπριακά δικαστήρια δέχονται ότι η περιουσία που απέκτησαν οι διακινητές ναρκωτικών προέρχεται από την πώληση απαγορευμένων ουσιών.

Το διάταγμα δήμευσης περιουσίας εκδόθηκε στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας για τη διακίνηση έξι κιλών κάνναβης, με κατηγορούμενους δύο Ελληνοκύπριους ηλικίας 36 και 38 ετών.


Οι δυο άνδρες συνελήφθησαν στις 7 Απριλίου 2016 μετά από πληροφορία για κοντραμπάντο ναρκωτικών κοντά στο πεδίο βολής Αγίας Φύλας στον δρόμο Λεμεσού-Παλόδειας. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε χθες στη Λεμεσό τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης επτά και οκτώ ετών, κρίνοντάς τους ένοχους στα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και κατοχής ναρκωτικών, με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

Όπως συνάγεται από τα ευρήματα του δικαστηρίου, οι δύο δεν ήταν οι ιθύνοντες νόες, αλλά τα πρόσωπα τα οποία σε συνεργασία με τρίτο πρόσωπο, το οποίο δεν κατονόμασαν, συμμετείχαν σε ένα καλοστημένο σχέδιο διοχέτευσης ναρκωτικών, στην παράνομη αγορά για τους χρήστες.

Οι δυο άνδρες θεάθηκαν να φτάνουν με μοτοσυκλέτες στο υπό παρακολούθηση σημείο και τότε τα μέλη της αστυνομιής δύναμης επενέβησαν και αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς για να τους ακινητοποιήσουν.

Διάταγμα δήμευσης
Το διάταγμα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που εκδόθηκε αφορά ποσό ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ που βρέθηκε στον λογαριασμό του δεύτερου κατηγορουμένου, το οποίο αποκτήθηκε από παράνομες δραστηριότητες. Μετά από συγκατάθεση του ιδίου τα χρήματα δημεύτηκαν, ενώ κατά την ανάγνωση της απόφασής του ο δικαστής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.