Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σύστημα «Πλημμύρα» … (Γράφει ο Χρήστος Τριγώνης)

19 Νοεμβρίου, 2017 by Χρήστος Μίμης

Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί η εικόνα κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού μετά από κάθε θεομηνία, ιδίως όταν έχουμε το τραγικό και συνάμα εξευτελιστικό αποτέλεσμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Την ώρα που κάποιοι θρηνούν μέσα στις λάσπες, συγγενείς, φίλους και κόπους ετών,στο γήπεδο της πολιτικής οι γνωστοί «παίκτες» πετούν τη μπάλα ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στην εξέδρα.

Φταίει η κυβέρνηση, η περιφέρεια, οι δήμοι, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η πολεοδομία, το δασαρχείο, η αρχαιολογία, ο γείτονας, ο φίλος του γείτονα και ούτω καθεξής…


Δεκαετίες θλιβερών συμβάντων και μόλις κάτσει ο κουρνιαχτός της επικαιρότητας, επανερχόμαστε όλοι στη λήθη των εντυπώσεων, των διαπιστώσεων, της ανικανότητας, του ρουσφετιού, της τυπολατρίας, των αποσπασματικών μέτρων και εν τέλει της κουτοπονηριάς μας.

Η περίπτωση της Μάνδρας Αττικής, μία από τις πιο πολύνεκρες της ιστορίας, πρέπει να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στην επιτέλους αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που όπως φαίνεται όλο και συχνότερα θα μας απασχολούν από εδώ και εμπρός.

Πριν μαζευτούν οι λάσπες και τα μπάζα της καταστροφής, η Κυβέρνηση με τη συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων και τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης, οφείλουν να δρομολογήσουν λύσεις σε κάθε επίπεδο που θα εξαλείψουν την πολυδαίδαλη νομοθεσία, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, τις περιβαλλοντικές αγκυλώσεις και κάθε εμπόδιο που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο γεγονός, επειδή απλά η φύση αποφάσισε να βρέξει παραπάνω απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση και συστηματική μελέτη των λεκανών απορροής κάθε Περιφέρειας, με προτεραιότητα στην οριοθέτηση και διευθέτηση ποταμών και ρεμάτων που διέρχονται από οικισμούς και πόλεις.

Ίσως είναι και εξαιρετική ευκαιρία για να ξαναδούμε το τι Τεχνικές Υπηρεσίες θέλει να έχει αυτό το Κράτος. Αποδεκατισμένες από τα μνημόνια, με διεκπεραιωτικό χαρακτήρα απλών έργων συντηρήσεων ή οργανωμένους θύλακες γνώσης και δημιουργίας που θα μπορούν να υλοποιήσουν σύνθετα έργα υποδομών καλύπτοντας τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών και του δημόσιου συμφέροντος;

Σε τοπικό επίπεδο, Γρεβενίτης και Δοξανίτης ποταμός, μπορούν να αποτελέσουν είτε παραδείγματα αντιπλημμυρικής θωράκισης αστικών και αγροτικών περιοχών, είτε βραδυφλεγείς πλημμυρικές βόμβες που όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα εκραγούν με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Οι παρεμβάσεις των έργων διευθέτησης των προηγούμενων ετών, η πρόσφατη ενεργοποίηση του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Γρεβενών, τα συμπεράσματα της ημερίδας για τους αστικούς ποταμούς που διοργανώθηκε επίσης από τον Δήμο Γρεβενών στην πόλη μας με προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες, η συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών που αποτυπώθηκε και στο προχθεσινό Έκτακτο Συντονιστικό Τοπικό  Όργανο Πολιτικής Προστασίας, δείχνουν ότι τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Κινούνται όμως αργά.

Και αυτό είναι που πρέπει να επιλύσουμε.

Είτε με κατάλληλα «εργαλεία» που επιτέλους θα δημιουργήσει η κεντρική εξουσία, είτε με τις δικές μας δυνάμεις υπερβαίνοντας νοοτροπίες, γραφειοκρατίες και λογικές του χθες που δεν θέλει να αλλάξει.


Γρεβενά 19 Νοέμβρη 2017

Χρήστος Τριγώνης

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

trigonischr@gmail.com

This entry was posted on Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 2017 at 20:10 and is filed under ΑΡΘΡΟ, ΓΡΕΒΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply