Mπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου, αλλά ένας Ιταλός νευροχειρουργός λέει ότι μια ομάδα συναδέλφων του στην Κίνα μεταμόσχευσαν ένα ανθρώπινο κεφάλι.

Η εγχείρηση έγινε σε πτώματα προκειμένου να διαπιστώσουν οι χειρουργοί αν μπορεί να επανασυνδέσουν τη σπονδυλική στήλη, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

«Η πρώτη μεταμόσχευση έγινε σε ανθρώπινα πτώματα. Το επόμενο στάδιο είναι μια μεταμόσχευση κεφαλής μεταξύ εγκεφαλικά νεκρών δωρητών οργάνων», δήλωσε ο Σέρτζιο Καναβέρο, διευθυντής της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης Τορίνου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο αμφιλεγόμενος νευροχειρουργός επεσήμανε ότι η εγχείρηση ήταν το τελευταίο βήμα πριν την πλήρη μεταμόσχευση κεφαλιού σε ζώντες ασθενείς, που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους, όπως ανέφερε η USA Today.

Και εξήγησε ότι η επέμβαση έγινε στην Κίνα επειδή «οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν» και δεν ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τα πειράματα. Ειδικοί λένε ότι μια τέτοια εγχείρηση δεν επρόκειτο να επιτραπεί ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ευρώπη.

Αν και αποκαλείται μεταμόσχευση κεφαλιού, από τεχνικής απόψεως πρόκειται για μια μεταμόσχευση σώματος, αφού το κεφάλι του λήπτη – ο εγκέφαλος του οποίου λειτουργεί- θα μεταμοσχευθεί στο σώμα ενός εγκεφαλικά νεκρού δότη. Οι χειρουργοί θα επανασυνδέσουν το νωτιαίο μυελό, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες και στη συνέχεια ο ασθενής θα παραμείνει επί ένα μήνα σε τεχνητό κώμα προκειμένου να του δοθεί ο χρόνος να αναρρώσει. Αν πετύχει η επέμβαση ο ασθενής θα μπορέσει να ξαναβαδίσει, υποστηρίζει ο Καναβέρο.

Πολλοί στην ιατρική κοινότητα είπαν ότι όχι μόνον είναι αμφίβολο κατά πόσον θα στεφθεί με επιτυχία η επέμβαση, αλλά υπογράμμισαν ότι εγείρονται και ζητήματα ιατρικής ηθικής, καθώς αυτός που θα τολμήσει να υποβληθεί στην εγχείρηση θα βιώσει απίστευτους πόνους και δεν θα είναι σε θέση να αναπνεύσει ή να ελέγξει τους καρδιακούς του σφυγμούς, όπως ανέφερε το Newsweek.

Ο Καναβέρο ισχυρίζεται ότι τα πειράματα που έχει κάνει με τους συνεργάτες του σε ζώα αποδεικνύουν ότι μπορεί να επιχειρήσει το ίδιο και σε ανθρώπους. Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, αντιδρούν τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κάνει κάποιος το άλμα από τα τρωκτικά στον άνθρωπο», ενώ χαρακτηρίζουν «εγκληματικό» το σχέδιο του αμφιλεγόμενου Ιταλού νευροχειρουργού.

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.