Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν αλλάξει. Οι όροι «άγχος» και«στρες» χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, ενώ στην πραγματικότητα διαφέρουν. Πολλοί όμως δεν μπορούν να τα διαχωρίσουν, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι τους συμβαίνει.

Πολλές φορές οι όροι στρες και άγχος χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα μας εσφαλμένα για να δηλώσουν το ίδιο συναίσθημα. Στην πραγματικότητα όμως το στρες και το άγχος δεν είναι όροι ταυτόσημοι. Ποιές είναι όμως οι διαφορές τους; Και πως θα ξέρεις τελικά αν έχεις στρες ή άγχος;

Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους και του στρες είναι κοινά. Και στις δύο περιπτώσεις αισθανόμαστε ανησυχία, ταραχή ή δυσφορία. Γι΄ αυτό τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι από τα δύο βιώνει.

Το στρες πολλές φορές αποτελεί προπομπό του χρόνιου άγχους. Είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Το στρες είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής. Σε μικρές ποσότητες, το στρες βοηθάει γιατί μπορεί να σε κινητοποιήσει και να σε βοηθήσει να γίνεις πιο παραγωγική. Προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία σου επιτρέπει να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρίνεσαι στις προκλήσεις και να είσαι σε εγρήγορση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα του στρες προκειμένου το άτομο να δράσει για να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Τι γίνεται όμως όταν το σύστημα του στρες παραμένει διαρκώς ενεργοποιημένο; Τότε μιλάμε για το άγχος, το οποίο συμβαίνει όταν το άτομο αντιμετωπίζει στρεσογόνες και δύσκολες καταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολλές φορές το άγχος είναι αποτέλεσμα του στρες και αποτελεί όμως διαφορετική πάθηση. Το άγχος μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου παρά με το στρες. Οταν έχουμε άγχος, αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας.

Η πηγή αυτής της ταραχής δεν είναι πάντα γνωστή ή αναγνωρίσιμη, γεγονός που ενισχύει τη δυσφορία που νιώθεις.

 

Το άγχος γίνεται ανησυχητικό και χρήζει αντιμετώπισης όταν αρχίζει να παρεμβάλλεται στην καθημερινότητα του ανθρώπου συρρικνώνοντας τη δραστηριότητά του και μειώνοντας δραστικά την υποκειμενική αίσθηση ευεξίας και κατ’ επέκταση της ποιότητας της ζωής του.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή πάσχουν από διαταραχές άγχους που απορυθμίζουν τη ζωή τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι φοβίες και το άγχος εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής ενός ατόμου. Πολλές φορές το άγχος προκαλεί κρίσεις πανικού, πονοκέφαλο, κατάθλιψη και σωματικό πόνο.

Το άγχος είναι το σύμπτωμα που σε πληροφορεί ότι κάτι «βαθύτερο» έχεις να επεξεργαστείς και σε καμία περίπτωση δεν είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού στα ερεθίσματα της καθημερινότητας.

Πάντως και οι δύο παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στην περίπτωση του στρες, προτείνονται συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η ενασχόληση με ένα καινούριο χόμπι και στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όπως σωστή διατροφή και άσκηση.

Οσο για το άγχος, που είναι σοβαρότερη πάθηση σε σύγκριση με το στρες καθώς είναι μια διαταραχή, απατείται η ψυχοθεραπεία για να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σε φοβίζει και να βρεις τρόπους να το αντιμετωπίσεις.

Σε γενικές γραμμές όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τρεις πιο φυσικές και αγχολυτικές σωματικές δραστηριότητες είναι ο ύπνος, η άθληση και η ερωτική πράξη.

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.