Συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους υπέγραψαν η Ρωσία και η Βενεζουέλα, βάσει της οποίας το Καράκας θα αποπληρώσει στη Μόσχα ποσό ύψους 3,15 δισεκ. δολαρίων σε 10 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Καράκας δεν έχει ζητήσει άλλη βοήθεια από τη Μόσχα, πέρα από τη συμφωνία αυτή.

Η Βενεζουέλα δανείστηκε από τη Ρωσία στα τέλη του 2011, αλλά δεν κατέφερε να είναι συνεπής στην καταβολή των πληρωμών το 2016, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση.

Λίγες ώρες νωρίτερα -και μετά την απόφαση ενός ακόμη οίκου αξιολόγησης, του Fitch, να κηρύξει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας– η η Κίνα, η μεγαλύτερη πιστώτρια της Βενεζουέλας, εξέφραζε την εκτίμηση ότι το Καράκας μπορεί «να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο» το πρόβλημα με το χρέος του.

Η Βενεζουέλα έχει εξωτερικό χρέος, που εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 20 με 30 δισεκατομμύρια οφείλει στην Κίνα.

«Προς το παρόν η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας μπορούν να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποθέσεις τους, περιλαμβανομένου του προβλήματος με το χρεος τους», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει δηλώσει ότι το Καράκας διαπραγματεύεται με το Πεκίνο για το χρέος του.

 

 

 

ΑΠΕ/ΜΠΕ/Reuters

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.