Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη C

10 Ιουνίου, 2017 by Σταματίνα

Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας αποτελεί η βιταμίνη C.

Μεταξύ των βιολογικών δράσεων στις οποίες συμμετέχει, συγκαταλέγονται η σύνθεση του κολλαγόνου και η διαδικασία επούλωσης των πληγών. Παράλληλα, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η πρόσληψή της έχει συσχετισθεί με ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος και ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Το πορτοκάλι και γενικότερα τα εσπεριδοειδή αποτελούν σίγουρα τις πιο γνωστές πηγές βιταμίνης C και πρώτη επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψή της. Ωστόσο, εκτός από αυτά, υπάρχουν και άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με ορισμένα μάλιστα, να διαθέτουν μεγαλύτερη ποσότητα ανά μονάδα βάρους, συγκριτικά με το πορτοκάλι.

Έτσι, ιδιαίτερα πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι και το ακτινίδιο, οι φράουλες, ο ανανάς, το μάνγκο, το πεπόνι, οι πιπεριές, το λάχανο, η λαχανίδα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και η ντομάτα.

Επομένως, μην «περιορίζεστε» στο πορτοκάλι και φροντίστε να καταναλώνετε ποικιλία των παραπάνω φρούτων και λαχανικών, ώστε να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C καθημερινά. Επιπλέον, μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θρεπτικό συστατικό και συνεπώς όσο μικρότερη επεξεργασία υφίσταται ένα λαχανικό ή φρούτο, τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητα βιταμίνης C που διατηρείται αναλλοίωτη.

 

 

neadiatrofis

loading…

This entry was posted on Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2017 at 10:08 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply