Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αυτές οι δυο γυναίκες θα κυβερνήσουν τη Μεγάλη Βρετανία

10 Ιουνίου, 2017 by Χρήστος Μίμης

Η Τερέζα Μέι κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας που της επιτρέπει να έχει την πλειοψηφία, με τον όρο να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα θέματα.

Το BBC αποκάλεσε αυτό το ιρλανδέζικο κόμμα «το κόμμα που χρίζει τον βασιλιά». Η Τερέζα Μέι πήρε καταρχήν από την βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε μια σύντομη ομιλία της, η βρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κάνει σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit », και πρόσθεσε, μπροστά στους δημοσιογράφους: «Και τώρα, δουλειά!»


Η συμφωνία της Μέι με το ιρλανδικό κόμμα κατέστη δυνατή μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Το DUP κέρδισε 10 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, ήτοι 2 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές. Οπως εξηγεί ο Guardian, το ιρλανδικό κόμμα πήρε αυτή την απόφαση γιατί απελπίστηκε όταν κατάλαβε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ιστορικός εχθρός του DUP γιατί έχει καλές σχέσεις με το Σιν Φέιν) μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι κέρδισαν τις εκλογές με μεγάλες απώλειες και πήραν 318 έδρες, ήτοι 8 έδρες λιγότερες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Εδώ η ηγέτης του DUP πανηγυρίζει, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που της έδωσε 10 έδρες:

Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του DUP με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο παρουσιάζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «σύμφωνο στήριξης περισσότερο παρά τυπική συμμαχία». Αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κάνει μια καλή πολιτική κίνηση. Παρότι δεν είναι πιθανό τα μέλη του DUP να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το εν λόγω κόμμα θα δει κάποιες από τις ιδέες του να υλοποιούνται στο κυβερνητικό έργο.

Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις.

Η Arlene Isabel Foster, υπήρξε υπουργός Περιβάλλοντος στην Βόρεια Ιρλανδία από το 2007 ως το 2998 και ως το 2016 κατέλαβε τα πόστα της υπουργού Εμπορίου, Επενδύσεων, Οικονομικών και Δημοσίου Τομέα, διαδοχικά. Ηταν δύο φορές μεταβατική πρωθυπουργός, το 2010 και το 2015. Το 2016 έγινε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και παραμένει ως σήμερα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση.

Ο πατέρας της ήταν αγρότης και αστυνομικός στο Ulster και έπεσε θύμα δολοφονίας από τον IRA όταν η Αρλέν ήταν 8 ετών. Οταν η Αρλέν έγινε 16 ετών υπήρξε η ίδια θύμα επίθεσης με βόμβα στο σχολικό που επέβαινε από τον IRA.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Εγινε πρόεδρος του DUP το 2015 και πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016. Το DUP ονομάζεται δημοκρατικό «ενωτικό» κόμμα γιατί είναι υπέρ της ένωσης με την Μεγάλη Βρετανία και κατά της ανεξαρτητοποίησης.

«Περισσότερες ψήφοι. Περισσότερες έδρες. Περισσότερη επιρροή. Για περισσότερη Βόρεια Ιρλανδία» έλεγε η αφίσα του PUD προεκλογικά και αποδείχτηκε προφητική. Το DUP είναι ένα «βολικό» κόμμα για την βρετανή πρωθυπουργό γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το DUP δεν έχει καμία σχέση με το Σιν Φέιν, το οποίο ζητάει ειδικό καθεστώς για την Β. Ιρλανδία και πήρε 7 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου.

Προτεραιότητες για το DUP είναι:

  • Μείωση των τιμών για τα φέρι μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας
  • Στήριξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή
  • Επιδοτήσεις για τα μέσα μεταφοράς στη Βόρεια Ιρλανδία
  • Σε κοινωνικό επίπεδο, το PDU είναι εχθρικό απέναντι στον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συντηρητικό κόμμα εξαρτάται από ένα ιρλανδικό κόμμα για να κάνει κυβέρνηση. Το 1996, ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αναγκάστηκε να στηριχθεί στους 9 βουλευτές του Ulster Unionist Party για να σχηματίσει πλειοψηφία.


Ο βρετανικός Τύπος σημειώνει ότι η Τερέζα Μέι φρόντισε όλο το τελευταίο διάστημα να διατηρήσει τις καλύτερες σχέσεις με το PUD. Αλλά παρά την συμμαχία, η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη, θυμίζει το BBC. Το Συντηρητικό κόμμα και το PUD θα έχουν πλειοψηφία 329  εδρών (326 αρκούν). Αλλά αυτή η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή για να διασφαλίσει «την σταθερότητα και την ασφάλεια» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Τερέζα Μέη.

iefimerida

This entry was posted on Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2017 at 13:44 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply