Για ποιόν προσπαθείς να βελτιώσεις το σώμα και την εικόνα σου; Για εσένα, τον/την σύντροφό σου ή για να προφυλάξεις την υγεία σου; Ό,τι κι αν σκέφτηκες, μη βιαστείς να απαντήσεις. Τα κίνητρα που σε υποκινούν να αναλάβεις δράση, δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα.

Αυτό που θέλουν οι άντρες

Αποτελέσματα από τρεις ανεξάρτητες έρευνες υποστηρίζουν η εικόνα σώματος της γυναίκας είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την προσωπική της αντίληψη, για το τι θέλουν οι άντρες. Το πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τις αντρικές προτιμήσειςεπίσης φαίνεται πως επηρεάζει την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, ανεξάρτητα από το πραγματικό σχήμα και βάρος.

Τι εσύ θεωρείς ελκυστικό, ανεξάρτητα από τη γνώμη των ανδρών;
Σε πρόσφατη εργασία έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο η εικόνα σώματος μπορεί να επηρεαστεί από την επίδειξη φωτογραφιών από παχύτερες γυναίκες, που είχαν κριθεί ως ελκυστικές από άνδρες. Στις τρεις δοκιμασίες της μελέτης, που έλαβαν χώρα στο πανεπιστήμιο της Florida (1), συμμετείχαν συνολικά 448 γυναίκες. Όλες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο να μετρά την ικανοποίηση για το βάρος που είχαν οι συμμετέχουσες. Σε κάθε δοκιμασία υπήρχε μια ή περισσότερες ομάδες ελέγχου.

Και στις τρεις μελέτες, οι συμμετέχουσες είδαν εικόνες από γυναικεία μοντέλα με σώματα μεγαλύτερα από το «ιδανικό – πολύ λεπτό», να φορούν διάφορα ρούχα, από καθημερινά έως μαγιό. Σε όλες τις φωτογραφίες έλειπε το κεφάλι του μοντέλου, ώστε να μην επηρεάζεται η συμμετέχουσα από την ελκυστικότητα του προσώπου.

Στην πρώτη δοκιμασία οι εθελόντριες είδαν φωτογραφίες μεγαλόσωμων μοντέλων, χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αυτές κρίθηκαν ελκυστικές από τους άνδρες. Στη δεύτερη είδαν φωτογραφίες πολύ αδύνατων γυναικών και τους ανακοινώθηκε ότι αυτές προτιμούν οι άνδρες, ενώ στην τρίτη δοκιμασία, όταν είδαν φωτογραφίες από μεγαλόσωμες αλλά και πολύ αδύνατες γυναίκες, οι εθελόντριες ανέφεραν πως πιστεύουν ότι οι μεγαλόσωμες γυναίκες ήταν πιο ελκυστικές! Τα αποτελέσματα έδειξαν λοιπόν ότι η εικόνα για το βάρος τους βελτιώθηκε μετά από αυτήν την νοητική άσκηση.

Για πόσο όμως κρατά το όφελος;
Σε όλες τις μελέτες, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση για το βάρος τους μετά τις εικόνες των – ελκυστικών για τους άνδρες – μεγαλόσωμων μοντέλων. «Κατά μέσο όρο, οι ετεροσεξουαλικές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ετεροσεξουαλικοί άνδρες προτιμούν τις πολύ αδύνατες γυναίκες, οπότε αν μεταβληθεί αυτή η αντίληψη στο μυαλό της γυναίκας, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα που έχει για το σώμα της», αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Florida (1). Παρ’ όλα αυτά, το ζητούμενο είναι το κατά πόσο διαρκεί αυτή η θετική επίδραση της νοητικής χειραγώγησης, δεδομένης της υπερβολικής έκθεσης των γυναικών στην εντελώς αντίθετη προτροπή από τα μέσα ενημέρωσης.

Εικόνα σώματος και υγεία
Έχει αποδειχθεί ερευνητικά, εξάλλου, ότι οι γυναίκες που είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (2,3). Τείνουν επίσης να αποφεύγουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική δίαιτα και οι διατροφικές διαταραχές, ενώ υποφέρουν λιγότερο από σημεία κατάθλιψης (2).

Αντίθετα, σε όσες ζητήθηκε να δουν τηλεόραση και να διαβάσουν περισσότερα περιοδικά μόδας, ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με το βάρος τους και είχαν κακή εικόνα για το σώμα τους (2,3).

Ό,τι εσύ μπορείς
Οπότε, μη σκας αν ο καθρέπτης ή τα πιο στενά ρούχα σου δείχνουν τις ατέλειες σου. Δεν αξίζει να πιέζεις και τελικά να κάνεις κακό στον εαυτό σου, για κάτι που μπορεί εν τέλει να είναι ανώφελο. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι το βάρος (και το σχήμα σώματος) εκείνο που μπορείς πιο εύκολα να σταθεροποιήσεις, όχι να κυνηγάς χίμαιρες (πολύ μικρότερο βάρος και σχήμα σώματος), μήπως και τα καταφέρεις έστω και λίγο. Και, πίστεψέ με, αυτό το «με κάθε κόστος» είναι η πηγή όλων των προβλημάτων…

 

clickatlife

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.