Κόβει  την ανάσα η θέα από ψηλά της κορυφής του όρους Αρμαζόνες, στη Χιλή, που θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο, που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση του σύμπαντος, άρχισε να κατασκευάζεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Πρόκειται για το European Extremely Large Telescope (ELT), ή Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο το οποίο θα αποτελέσει τμήμα του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory-ESO).

Το ELT, που θα ανεγερθεί στην κορυφή του όρους Αρμαζόνες της βόρειας Χιλής σε υψόμετρο 3.046 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο «μάτι» που έχει ποτέ στραφεί στους ουρανούς.

Στη σχετική τελετή που έγινε την Παρασκευή στην περιοχή Παρανάλ, παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ, η κυβέρνηση της οποίας στηρίζει ποικιλοτρόπως το έργο, δωρίζοντας μεταξύ άλλων την έκταση όπου θα κτισθεί το τηλεσκόπιο, καθώς φιλοδοξεί να αναδείξει τη Χιλή σε αστρονομική «πρωτεύουσα» του κόσμου. Η ξηρή έρημος Ατακάμα με τον πεντακάθαρο ουρανό θεωρείται ιδανικό μέρος για αστρονομικές παρατηρήσεις, γι’ αυτό συγκεντρώνει όλο και περισσότερα διεθνή τηλεσκόπια.

 

 

Πώς θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου

Όταν το ELT –το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ– ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το 2024, θα είναι το μεγαλύτερο οπτικό και υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο, περίπου πενταπλάσιο από τα μεγαλύτερα σημερινά τηλεσκόπια, έχοντας διάμετρο κατόπτρου περίπου 39 μέτρων. Το τεράστιο κάτοπτρο θα στεγάζεται σε ένα ακόμη πιο γιγάντιο θόλο διαμέτρου 85 μέτρων και μάζας 5.000 τόνων, με έκταση όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μεταξύ άλλων, το νέο τηλεσκόπιο θα μπορεί να παρατηρήσει εξωπλανήτες γύρω από άστρα, πιθανόν ακόμη και τις ατμόσφαιρες γύρω από ορισμένους από αυτούς τους πλανήτες, κάτι που θα δώσει πολύτιμες ενδείξεις για το αν αυτοί είναι βιώσιμοι. Επιπλέον αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως σε μυστήρια, όπως η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια και η αρχέγονη φάση δημιουργίας του σύμπαντος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.