Τo υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και οι στρατιωτικοί συντάκτες.

Όλοι παρακολούθησαν την εκπαιδευτική δραστηριότητα μονάδων του στόλου επιβαίνοντες στην ΠΚΤ «Γρηγορόπουλος».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνεχάρη τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητάς τους και τους νησιώτες και νησιώτισσες για την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στα πλοία του στόλου που βρέθηκαν στην περιοχή των Κυκλάδων, παρακολουθώντας την τούρκικη άσκηση «Θαλασσόλυκος» και σε μία εβδομάδα θα βρίσκονται στο βορειανατολικό Αιγαίο για την διεξαγωγή της ετήσιας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς».

Με την εν λόγω άσκηση, είπε ο υπουργός, «θα επιδείξουμε και πάλι την ετοιμότητα μας και τον υψηλό επαγγελματισμό των στελεχών μας, αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι με την σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε μια συμφωνία ώστε να μην υπάρχουν περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και συγχρόνως να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε μέρος της σε βάρος τους αδικίας.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις στις Φλέβες -η μία προέρχεται από το Άμπου Ντάμπι και η δεύτερη από την ΜΕΤΚΑ- για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο εν λόγω διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε στην συνέχεια να αρχίσουν οι εργασίες που θα δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, την επόμενη εβδομάδα το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που δημιουργήθηκαν με την επένδυση στο Ελληνικό. Η ενοικίαση των Φλεβών αναμένεται να αποδώσει 100 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία θα κατευθύνονται στο ταμείο του Στόλου.

«Σήμερα είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά πως προετοιμαζόμαστε καθημερινά» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί θα είμαστε έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τούρκικη άσκηση «Θαλασσόλυκος» παρατήρησε ότι ο αριθμός των πλοίων ήταν μικρότερος, η συμπεριφορά των Τούρκων πιο ήπια και οι παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων από τούρκικα πλοία που παρακολουθούνται διαρκώς από μονάδες του Στόλου περιορίστηκαν σε διελεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι το θέμα της Κύπρου είναι με πολλά ερωτηματικά. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί» είπε, ενώ για το θέμα της Συρίας σχολίασε, ότι η κατάσταση αλλάζει καθημερινά και υπάρχει πολύς δρόμος για να τελειώσει.

Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, επεσήμανε ότι το Αιγαίο ήταν είναι και θα είναι ελληνικό. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Εκπαιδευόμαστε για να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί και είμαστε έτοιμοι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αφορούσαν αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής, προσομοιωμένη από ταχύπλοο σκάφος της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ασύμμετρης απειλής αέρος προσμοιαζόμενη από το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας «Ναυαρίνου» και αντιμετώπιση πλήγματος (πυρκαγιά) από ασύμμετρη απειλή.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.