Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Το Ιστορικό (Γράφει ο Κυριάκος Ταταρίδης)

Μάιος 19th, 2017 by Χρήστος Μίμης

Νοέμβρης του 1994 συναντώνται στη Βουλή ο Βουλευτής Αθηνών κ. Θεόδωρος Κατσανέβας γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου

και ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Κυριάκος Ταταρίδης. Θέμα συζήτησης η Γενοκτονία των Ποντίων. Ένα ρίγος διαπερνά τον Βουλευτή Κυριάκο Ταταρίδη για την απόδοση τιμής στον πατέρα του Δαβίδ που ήρθε 23 ετών από το χωριό Μαντέν της επαρχίας Μελανθίας του Νομού Κοτυώρων του Πόντου. Ιστορίες και περιστατικά τρόμου και αγωνίας έχουν μείνει στην μνήμη του Βουλευτή από τις διηγήσεις του πατέρα του.
Ήρθε, επιτέλους, η ώρα, ένιωσε με συγκίνηση μέσα του και έτσι, συντάξανε την πρόταση Νόμου που την συνυπέγραψαν και άλλοι Πόντιοι Βουλευτές και κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή.
Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση τόσο στη Βουλή όσο και στην Κυβέρνηση και πίεσαν τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών να αποσυρθεί η πρόταση Νόμου, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

Οι Βουλευτές ήταν ανένδοτοι και το θέμα έφθασε στον Ανδρέα Παπανδρέου που όμως, έκανε την εξής ιστορική δήλωση: «Οι Βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται τα ιερά και τα δίκαια του έθνους και του λαού μας.»
Έτσι, η πρόταση Νόμου τον Απρίλη του 1995 έγινε Νόμος του κράτους και από τότε γιορτάζεται το ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας κάθε χρόνο στις 19 Μαϊου.

Μετά τιμής,

Κυριάκος Δ. Ταταρίδης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρώην Βουλευτής Γρεβενών

This entry was posted on Παρασκευή, Μάιος 19th, 2017 at 12:25 and is filed under ΑΡΘΡΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply