Εικόνες, αφηγήσεις, φωτογραφίες, αναμνήσεις από τον συθέμελο χορό που επιφύλαξε ο ανελέητος Εγκέλαδος για τη γη των Βεντζιωτών και ευρύτερα για την περιοχή των Γρεβενών, στις 13 Μαΐου 1995.                    

Την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, στις 7:30 το βράδυ, στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης,  η Άννα Ράσιου μας επιφύλαξε, με συγκινητικές εικόνες, πάνω στο πανί του προτζέκτορα, ένα ταξίδι στις μέρες της ολέθριας εκτόνωσης του Εγκέλαδου και των μεγάλων μετασεισμικών δονήσεων, το Μάη 1995!…

 Η μνήμη οδοιπορούσα, εστιάστηκε στις γκρεμισμένες κατοικίες των χωριών, στους σωριασμένους ναούς των οικισμών, στην αβάσταχτη αγωνία των βαρυφορτωμένων ωρών, στην καρτερική σύνεση των πολιτών και στην ανεκλάλητη προσδοκία των καλύτερων ημερών!… Και ως συνέχουσα του απολογισμού, από το συνταρακτικό γεγονός, κατέγραψε τη μεγάλη προσπάθεια της Πολιτείας να απαλύνει τις χαίνουσες πληγές των σεισμοπλήκτων συμπατριωτών μας και αποτύπωσε τις εφαρμοσμένες πρακτικές για την υπέρβαση της πολυδιάστατης μετασεισμικής κρίσης.

Μεγάλη ανοικοδόμηση σε όλο το Νομό, από τη Δεσκάτη μέχρι και τη Σαμαρίνα κι από την Τρικοκκιά μέχρι και τα Αηδόνια. Νέες αντισεισμικές κατοικίες, αποθήκες και στάβλοι ανεγέρθησαν στη θέση των πλινθόκτιστων και των άσβεστο-πετρόκτιστων κατασκευών και νέοι περικαλλείς ναοί χτίζονται στην θέση των ερειπωμένων . Αλλάζουν άρδην οι εικόνες του Τόπου και του τοπίου. 

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε στην πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή των κατοικιών, με την κατάθεση 18 έτοιμων σχεδίων, μακεδονικής αρχιτεκτονικής, συνοδευόμενων με στατικές μελέτες, που προσφερόταν δωρεάν, για τη διαμόρφωση του τοπίου, με μια άλλη αρχιτεκτονική αισθητική, που θα έδινε πρόσθετη πρόσοδο στην οικονομία του Τόπου. Και με την στρατηγική του πρόταση για την συνοίκηση όλων των Βεντζιωτών σε μια σύγχρονη αγροτούπολη, με την οποία θα αποφεύγετο η άμεση αφαίμαξη του πληθυσμού των 19 ιστορικών χωριών!… 

Πληθωρικό το ενδιαφέρον της Κεντρικής Πολιτείας με σχέδιο, οικονομική στήριξη και στρατηγική. Ανεμική, και χωρίς ορίζοντες η πρακτική μας, ως πολίτες, άλλα και της αιρετής Τοπικής εξουσίας, γιατί, αν κατανοούσαμε το σχέδιο της Πολιτείας θα μπορούσε να μετατραπεί η κακοτυχία του σεισμού σε μακρόχρονη ευδαιμονία για τον Τόπο!…

Τις πτυχώσεις από το πέπλο των αναμνήσεων ξεδίπλωσαν ο αρχιτέκτονας Κυριάκος Ταταρίδης και ο Πολιτικός Μηχανικός Λάζαρος Γιούλας. Και τις όμορφες εντυπώσεις της, από τις φωτογραφίες της Άννας Ράσιου κατέθεσε η γεωλόγος Ντίνα Γκίκα.

Ήταν πραγματικά μια επιτυχημένη ανασκόπηση με εικόνες, αφηγήσεις, φωτογραφίες και αναμνήσεις, μετά από 22 χρόνια από τις ημέρες που η γη μας χόρευε, ακούσια, στον ακανόνιστο ισοπεδωτικό ρυθμό του θυμωμένου εγκέλαδου!…

Για την επιτυχία της διοργάνωσης εργάσθηκε ο Χασπερίδης Σταύρος

Δείτε και: Grevena TV|| Αννα Ράσιου : «22 χρόνια μετά τον σεισμό στα Γρεβενά της 13ης Μαΐου 1995» (εικόνες + video)

          

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.