«Το πολυνομοσχέδιο εκτός από τη συνέχιση της λιτότητας, προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα απορρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η οποία θα οδηγήσει κι άλλες μικρές επιχειρήσεις στην έξοδο και την ευθανασία.»

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προσθέτοντας ότι μετά από 7 χρόνια υπαγωγής στο πιο αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην οικονομική ιστορία, που δεν έχει επιβληθεί ούτε σε ηττημένους Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πλέον προφανές ότι οδεύουμε σε ένα ακόμη γύρο επιπρόσθετων επιβαρύνσεων, ο οποίος επιδρά ανασταλτικά στις προοπτικές ανάκαμψης και συντηρεί την οικονομία σε μια κατάσταση παγίδας στασιμότητας.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι με αυτή τη συμφωνία αντί να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, καθηλώνονται ακόμη περισσότερο σε ένα σπιράλ εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης. Η συμφωνία είναι αναγκαία συνθήκη υπέρβασης της κρίσης, αλλά όχι ικανή να δημιουργήσει μια νέα αρχή.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι τα νέα αυτά μέτρα θα πλήξουν μεσοπρόθεσμα κυρίως τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε όφελος μεγαλύτερων επιχειρήσεων αλλοδαπών και εγχωρίων συμφερόντων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και παραγωγικής βάσης μπορεί να έχουν οδηγήσει σε απτά και εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως δεν έχουν κεφαλαιοποιηθεί σε επίπεδο αύξησης απασχόλησης, βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προοπτικών ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός από τη συνέχιση της λιτότητας, προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα απορρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η οποία θα οδηγήσει κι άλλες μικρές επιχειρήσεις στην έξοδο και την ευθανασία. Παράλληλα, τα επονομαζόμενα αντίμετρα, τα οποία ασφαλώς είναι μια θετική πτυχή, δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Μάλιστα, θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας 2 ετών, σε χρόνο που θα είναι απροσδιόριστη η ωφελιμότητα τέτοιων παρεμβάσεων, κατέληξε στην τοποθέτησή του.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.