Διατηρώντας την τάση σταθερή για όλες τις αξιολογήσεις, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Ratings επιβεβαίωσε νωρίτερα το αξιόχρεο της Ελλάδας στο CCC (υψηλό) για το μακροπρόθεσμο χρέος και σε R-5 για το βραχυπρόθεσμο.

«Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου οικονομικού προγράμματος, που είναι υπό ολοκλήρωση, αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση επιπλέον 7,4 δισεκ. ευρώ και τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη» τονίζει ο οίκος.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «Το αξιόχρεο CCC (υψηλό) αντανακλά το πολύ υψηλό χρέος του ελληνικού δημόσιου τομέα και την πολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμικοί πιστωτές για να το θέσουν σε σταθερή πτωτική τροχιά».

Προσθέτει δε ότι «Στις 2 Μαΐου 2017, οι ελληνικές Αρχές κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με τους πιστωτές σε ένα πακέτο πολιτικής, που περιλαμβάνει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

 Ο οίκος σημειώνει ακόμα ότι «Αν και η συμφωνία αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη, η ολοκλήρωσή της καθυστέρησε για μήνες και η DBRS εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και το υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων περιορίζουν την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση».

Η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη του DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έχει μειώσει την πίεση στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχει σταθεροποιήσει την οικονομία, σημειώνει ο οίκος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.