Κατήγγειλαν την «εκκωφαντική» απουσία Καρυπίδη και πλειοψηφίας

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη ξεπούλημα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 10 Μαΐου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας συγχρόνως την «εκκωφαντική σιωπή» και απουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη και της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.


Συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων Γιώργος Δακής και Γεωργία Ζεμπιλιάδου μαζί με συμβούλους των συνδυασμών τους και οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ελισάβετ Παναγιωτίδου και Στράτος Καμπουρίδης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Η παράσταση διαμαρτυρίας διήρκησε από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι με τους παρισταμένους να καταγγέλλουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αν και όπως είπαν διακήρυττε ότι «θα έσχιζε τα μνημόνια και «θα προστάτευε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ». Πάντως ο Γ. Δακής κατήγγειλε «το ξεπούλημα των ζωτικών συμφερόντων της Δυτικής Μακεδονίας», ενώ παράλληλα δικαιολόγησε την προαναγγελλόμενη πώληση της ΔΕΗ από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς «το είχε εξαγγείλει» σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που «άλλα έλεγε και άλλα έπραξε», ενώ «είδε» στην «γαλάζια» πώληση ότι εντάσσεται «σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και βιωσιμότητας».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Π.Σ. δήλωσε πως «εκφράζουμε σήμερα συμβολικά την αντίθεσή μας στην εκχώρηση των ζωτικών συμφερόντων της Δυτικής Μακεδονίας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που χωρίς το παραμικρό σχέδιο, με ψεύδη, θέλει να διαλύσει όλες τις δομές. Είμαστε καθαρά απέναντι. Αγωνιζόμαστε για να υπάρξει μία καθαρή θέση με σχέδιο, με προγραμματισμό που να διασφαλίζει επενδύσεις στον τόπο μας, λειτουργία των δομών μας, δηλαδή διασφάλιση θέσεων εργασίας και περιβαλλοντική προστασία και μετεγκαταστάσεις, για να μην μετατραπεί η περιοχή σε κρανίου τόπο. Η κοινωνία είναι ομόθυμη στην προσπάθειά μας να διαπραγματευτούμε με όρους καθαρούς και να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, σε αντίθεση με την παντελή απουσία του κ. Καρυπίδη μέσα από τις κομματικές εντολές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

Η Γ. Ζεμπιλιάδου υπογράμμισε πως «σε μια εβδομάδα από τώρα το πολυνομοσχέδιο με τις καταστροφικές διατάξεις για την ΔΕΗ ψηφίζεται από τη Βουλή. Χρόνος δεν υπάρχει. Οι συνομιλίες και τα πάνε έλα στο Χίλτον έχουν τελειώσει. Το κείμενο είναι γραμμένο και συμπεριλήφθηκε στο 4ο μνημόνιο. Αυτό θα ψηφιστεί.

Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό που έχει γραφεί. Σημαίνει ότι η ΔΕΗ ξεπουλιέται στην κυριολεξία. Πωλείται το 40% της επιχείρησης, το 17% των μετοχών του δημοσίου, το 24% του ΑΔΜΗΕ, συνεχίζει μέχρι το 50% η εκχώρηση των πελατών της εταιρίας με τα καταστροφικά ΝΟΜΕ. Μπροστά σ’ αυτή τη συμφωνία που δεν προβλέπει τίποτα ούτε για τις μονάδες που στηρίζουν τις τηλεθερμάνσεις των πόλεων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε μία «αντιπρόταση» για δημιουργία μονάδων σε συνεργασία με ιδιώτες, αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει κανένα νόημα γιατί η συμφωνία έχει κλείσει και απλώς γίνεται για να θολώσει το τοπίο και προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση. Μπροστά σ’ αυτή την απόλυτη καταστροφή εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Με όποιο τρόπο μπορούμε, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να περιμένουμε. Όποια πρωτοβουλία αναληφθεί στην κατεύθυνση αυτή, εμείς θα είμαστε δίπλα. Όπως δίπλα μας είναι οι κυριότεροι φορείς της περιοχής».

Τέλος, η Γ. Ζεμπιλιάδου, υπογράμμισε με νόημα ότι «ο αγώνας και η ιστορία γράφεται τώρα και γράφεται από τους παρόντες», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την απουσία του Θ. Καρυπίδη και της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Στην πρωτοβουλία της κινητοποίησης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους, αναφέρθηκε η ανεξάρτητη σύμβουλος Ελισάβετ Παναγιωτίδου, ώστε «να προβούμε σε μία σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες έμπρακτα θα εκφράσουμε την αντίθεση της περιοχής και των αιρετών απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι με όλες αυτές τις εξελίξεις δεν κουνιέται φύλλο. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πέρα από τις προεκλογικές δηλώσεις και δεσμεύσεις περί παραίτησης δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση ή τουλάχιστον να καλέσει τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να αποτρέψουν την ψήφιση του νόμου που θα σηματοδοτήσει κυριολεκτικά το τέλος της Δυτικής Μακεδονίας.

Καλούμε σήμερα όλους τους φορείς, τους συναδέλφους του Π.Σ. ακόμη και της συμπολίτευσης, η ανυπαρξία των οποίων ακόμα και σήμερα ήταν εκκωφαντική, τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι οι ευθύνες αυτές είναι ιστορικές, συνδέονται με το μέλλον του τόπου και δεν μπορούν να ξεπληρωθούν με καμία κομματική ή περιφερειακή γραμμή».

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν πολλοί φορείς, συνδικάτα και αυτοδιοικητικοί των περιοχών που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.


Οι συμμετέχοντες Φορείς:

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των Συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου

“Συμμαχία των Πολιτών” του Γιώργου Δακή

“ΕΛΠΙΔΑ” της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου

“ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ” Σταύρος Καμπουρίδης και ΕλισσάβετΠαναγιωτίδου

Δήμος Κοζάνης

Δήμος Αμυνταίου

Δήμος Πτολεμαιδας

ΕΒΕ Κοζάνης

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης

Σωματείο Εργαζομένων “Σπάρτακος”

Σωματείο Εργαζομένων “Ένωση”

Γεωργοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ν Κοζάνης και Περιχώρων

Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής

Τοπικό Συμβούλιο Ακρινής

Μέλη ΔΣ εργατικού Κέντρου Κοζάνης

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κοζάνης

Εργατικό Κέντρο Καστοριάς

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Δημητρίου

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ρυακίου

Σωματείο ΦορτηγαρζήδωνΑγ Δημητρίου

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Πολυμύλου

Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου

Σύλλογος Ανέργων Αγίου Δημητρίου

ΣΟΠ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.