8ος πρόεδρος της Γαλλίας εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα με θρίαμβο έναντι της Λεπέν, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα exit polls ο κεντρώος υποψήφιος εκλέγεται με 65,8% έναντι 34,2% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Αυτή την ώρα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας απευθύνεται στους οπαδούς του έξω από το Λούβρο.

Η Γαλλία νίκησε,

23:40: Live η ομιλία Μακρόν στο Λούβρο

  • 23:39: Η Γαλλία νίκησε» τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου της Γαλλίας

 

  • 23:36: Εφτασε στο Λούβρο ο Μακρόν

  • 23:16: Ο Μακρόν οδεύει προς το Λούβρο για να πανηγυρίσει την νίκη με τους οπαδούς του που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς.

  • 23:11 Η μία από τις κόρες της Μπριζίτ ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τους πανηγυρισμούς στο Λούβρο

  • 23:09: «Πολύ θερμή» συνδιάλεξη με την Μέρκελ

Μια “πολύ θερμή” τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Η πρώτη δήλωση του Μακρόν μετά τη νίκη
«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ηταν η πρώτη αντίδραση από το νέο πρόεδρο της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση των exit polls.

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο θριαμβευτής των γαλλικών εκλογών Εμάνουελ Μακρόν, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Συμπατριώτες μου, κάνατε την επιλογή να μου δώσετε την εντολή σας την ψήφο σας. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη. Θα αφιερώσω το χρόνο και την ενέργειά μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, κοινωνικό, επίπεδο.

Απόψε θα ήθελα να μιλήσω ειδικά για την αντίπαλό μου την Μαρίν Λεπέν. Σέβομαι όσους επέλεξαν κάτι διαφορετικό, σέβομαι την αγωνία και το άγχος τους. Είμαι έτοιμος να σας ακούσω. Να αντιμετωπίσω τις ανισότητες και μορφές διάκρισης. Να αντιμετωπίσω την ευημερία του έθνους μας. Πίσω από όλα αυτά, υπάρχουν πρόσωπα.

Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και τις φιλοδοξίες της. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, τα κοινά μας πεπρωμένα. Τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας που μπορεί να πάει μπροστά τις αξίες μας. Θα εργαστώ για να ξαναχτίσω τις γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και εκείνων που έφτιαξαν την Ευρώπη. Μεταξύ των ιθυνόντων και των πολιτών της.

Η Γαλλία θα είναι στο μέτωπο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα αυτή η νέα σελίδα που γυρνάμε να είναι γεμάτη εμπιστοσύνη. Δεν θα επιτρέψω κανένα εμπόδιο να μπει στο δρόμο μου.

Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον απερχόμενο πρόεδρο.

Ευθύνη μου είναι να ενώσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες απέναντι τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι στους διχασμούς που μας υπονομεύουν και μας κάνουν ζημιά».

Συγχαρητήρια Ολάντ σε Μακρόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Τραμπ σε Μακρόν: Μεγάλη νίκη, ανυπομονώ να συνεργαστούμε!

Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος με ένα θερμό «τιτίβισμα» χαρακτήρισε ως «μεγάλη» την νίκη του Μακρόν.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για την μεγάλη του νίκη σήμερα ως νέου προέδρου της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» έγραψε ο Ντ. Τραμπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

Τα exit poll όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων βγάζουν πρόεδρο τον Εμάνουελ Μακρόν.

Στο δεύτερο κύμα εκτιμήσεων ανέβασε τα ποσοστά του ο Μακρόν

Η πρώτη εκτίμηση της Ipsos
Μακρόν: 65,1%
Λεπέν: 34,9%

Harris
Μακρόν: 66,1%
Λεπέν: 33,9%

Ifop
Μακρόν: 65,5%
Λεπέν: 34,5%

Λεπέν: Συγχαρητήρια στον Μακρόν, ραντεβού στις βουλευτικές εκλογές

Στις πρώτες δηλώσεις της η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, παραδέχθηκε την ήττα της και έδωσε συγχαρητήρια στον αντίπαλό της.

Οπως δήλωσε η Λεπέν «επελέγη ένας νέος πρόεδρος, ο γαλλικός λαός ψήφισε υπέρ της συνέχειας».

Οπως είπε του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και σημείωσε: «Τα συμφέροντα της χώρας είναι πάνω απ’ όλους. Του εύχομαι επιτυχία στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίσει».

Προϊδέασε για αλλαγές στο κόμμα της και επέμεινε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή των βουλευτικών εκλογών, όπου θα διεκδικήσει τη νίκη.

4,2 εκατ. Ψηφοφόροι ψήφισαν λευκό – άκυρο -Αριθμός ρεκόρ

Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που προσήλθαν σήμερα στις κάλπεις στη Γαλλία ψήφισαν λευκό ή άκυρο, ένας αριθμός ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, που έχει επιπλέον σηματοδοτήσει και η μεγάλη αποχή (26%).

Συμφωνα με αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων, μεταξύ 8,8% (Ipsos- Steria) και 9% (Elabe) των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι επέλεξαν τη λευκή ή την άκυρη ψήφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ στο πλαίσιο μιας εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ σε ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τους ψηφοφόρους χρονολογείται από το 1969 και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τότε, όπου το 6,42% των ψηφοφόρων είχε αρνηθεί να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Ζορζ Πομπιντού και Αλάν Ποέ.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν διπλάσια σε αριθμό σε σύγκριση με το 2012 όπου 2,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι (5,82% των ψηφοφόρων) δεν θέλησαν να επιλέξουν μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.

Το 1995 ο αριθμός τους ανερχόταν σε 6%.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ipsos-Stéria για τα France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, France24, Le Point και Le Monde σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων, το 51% εκείνων που επέλεξαν το λευκό ή το άκυρο αρνήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, τους οποίους «απέρριψαν πλήρως».

Για το 39% αυτή η ψήφος δεν ισοδυναμεί με απόρριψη αλλά «κανείς δεν αντιπροσωπεύει τις ιδέες τους». Για το 10% μια ψήφος δεν θα χρησίμευε σε τίποτα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν βέβαιη.

Οι αντιδράσεις

Τερέζα Μέι -προσβλέπουμε σε συνεργασία

Μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να συγχαρούν το νέο πρόεδρο της Γαλλίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός. Στην ανακοίνωσή της που έδωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στη δημοσιότητα αναφέρει:

«Η πρωθυπουργός συγχαίρει ενθέρμως τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι ένας απ’ τους στενότερους συμμάχους μας και προσβλέπουμε στη συνεργασία με το νέο πρόεδρο σ’ ένα ευρύ φάσμα κοινών προτεραιοτήτων.»
 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.