Οι Αμερικάνικες αρχές αδυνατούν να βρουν σημάδια της παράνομης περιουσίας του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν και οι έρευνες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό.

Ο Γκούζμαν υπήρξε επικεφαλής σε μια από τις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις στον κόσμο και σύμφωνα με τις φημολογίες και τις εκτιμήσεις των ειδικών, η περιουσία του ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αλλά σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Μεξικό, οι Αμερικάνικες αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξιχνιάσουν που ακριβώς φυλάει τα χρήματα του ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος την παρούσα στιγμή κρατείται στις φυλακές της Νέας Υόρκης.


«Μέχρι σήμερα, οι Αμερικάνικες αρχές δεν έχουν βρει ούτε ένα δολάριο από την περιουσία του Ελ Τσάπο», είπε ο Ραούλ Τσερβάντες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση το πρωί της Τετάρτης, και συμπλήρωσε: «Τα λεφτά του δεν έχουν βρεθεί ακόμα γιατί απλούστατα δεν χρησιμοποιούσε το οικονομικό σύστημα».

Ο Γκούζμαν έχει καταφέρει να δραπετεύσει από φυλακές ύψιστης ασφαλείας δύο φορές στην ζωή του, χτίζοντας έναν τεράστιο μύθο γύρω από τ’ όνομα του. Τον Ιανουάριο του 2016 πιάστηκε για τρίτη φορά από τις αρχές και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν χρόνο μετά.

Ο Ελ Τσάπο αντιμετωπίζει μια σειρά κατηγοριών από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης και οι εισαγγελείς επιδιώκουν να του κατάσχουν τα παράνομα κέρδη που καρποφόρησε απ’ το καρτέλ του Sinaloa.

Ο Τσερβάντες εμφανίστηκε στην τηλεόραση το πρωί για να μιλήσει για τη σύλληψη του Dámaso López που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Ο εν λόγω άνδρας ήταν το δεξί χέρι του Guzmán και οι αρχές θεωρούσαν πως προσπαθούσε να αναλάβει τα ηνία της εγκληματικής αυτοκρατορίας του παλαιού αφεντικού του.

Αλλά τα σχόλιά του για τον López επισκιάστηκαν από την ειλικρινή του παραδοχή ότι τα εκατομμύρια του Γκούζμαν δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Η περιουσία του βασιλιά των ναρκωτικών είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία του Μεξικό την τελευταία δεκαετία, καθώς η χώρα ξεκίνησε έναν πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει κοστίσει περίπου 200.000 ζωές.

Το 2009, το περιοδικό Forbes εξόργισε τον τότε πρόεδρο Felipe Calderón όταν συμπεριέλαβε τον Guzmán στον κατάλογο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, με εκτιμώμενη καθαρή αξία ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Το περιοδικό αναγκάστηκε να τον βγάλει από την σχετική λίστα το 2013, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει την καθαρή αξία της περιουσίας του.

Τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε κάποια έγγραφα τα οποία ανακοινώνανε την πρόθεσή των αρχών να βρουν και να κατάσχουν τα περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που έχει ο Guzmán και η οργάνωση του.

Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν περιγράφει αναλυτικά κανένα περιουσιακό στοιχείο για να αποδείξει την ορθότητα των πληροφοριών του, αλλά αναφέρει ότι το υποθετικό ποσό βασίστηκε στις συνολικές πωλήσεις που πραγματοποίησε το καρτέλ Sinaloa στις ΗΠΑ και τον Καναδά μεταξύ 1989 και 2014.

Προσφάτως, ο Τεντ Κρουζ -ο γερουσιαστής από το Τέξας και πρώην προεδρικός υποψήφιος – εισήγαγε τον νόμο “El Chapo”, σύμφωνα με τον οποίο τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του καρτέλ, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους που αναμένεται να χτίσει ο Τραμπ.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στο Μεξικό καθώς η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους.


«Είναι έξυπνο να προσπαθούμε να διχάσουμε τον λαό του Μεξικού ακόμη περισσότερο: αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν θέλει να πληρώσει το τείχος, τότε οι διακινητές των ναρκωτικών θα πληρώσουν», δήλωσε ο Άντριαν Λόπεζ, διευθυντής της εφημερίδας Sinaloa Noroeste. «Ακούγεται ωραίο για την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, αλλά είναι αδύνατο να συμβεί».

Μερικοί αναλυτές πιστεύουν πως η περιουσία του Γκούζμαν – που κάποτε είχε δηλώσει ότι «είμαι απλώς ένας αγρότης»- είναι πολύ μικρότερη από αυτά τα ποσά για τα οποία κάνουν λόγο οι αρχές.

«Σε κάθε περίπτωση ο Ελ Τσάπο δεν έχει 14 δις. δολάρια. Αυτός ο αριθμός είναι μια εφεύρεση των Αμερικάνικων αρχών που δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο» αναφέρει ο αναλυτής ασφάλειας Alejandro Hope.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.