Ενα σοκαριστικό βίντεο από την σκληρότητα του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα, κάνει το γύρο του κόσμου.

Θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, πατάει γκάζι και πατά εν ψυχρώ διαδηλωτές που συγκρούονταν με αστυνομικούς.

Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, ένας από τους νεκρούς ήταν ηγετικό στέλεχος μιας φοιτητικής παράταξης.

Ο νεαρός «βρισκόταν μέσα σε μια φοιτητική συνέλευση. Στο τέλος της, ένας από τους παριστάμενους τον πλησίασε και τον πυροβόλησε επανειλημμένα. Κατόπιν διέφυγε με μοτοσικλέτα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι σκηνές που διαδραματίζονται σε πόλεις της Βενεουζέλας είναι χαοτικές με χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής καθώς φουντώνει η οργή για τα σχέδια του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό κογκρέσο, που θα ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας, παρακάμπτοντας την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση.

Μια διαδήλωση στο Καράκας ξεκίνησε χθες ειρηνικά, αλλά γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας μπλόκαραν την πορεία προς τη βουλή. Ομάδες νεαρών εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότωφ, ενώ η αστυνομία αντεπιτέθηκε με σφαίρες από καουτσούκ και υδραντλίες.

 

Στις ταραχές σκοτώθηκε ένας έφηβος διαδηλωτής, ανεβάζοντας στους 34 τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα στις ταραχές που τη συγκλονίζουν από τις αρχές Απριλίου, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερολ απείλησε τους διαδηλωτές ότι ο αποκλεισμός αυτοκινητόδρομων τιμωρείται με οκταετή κάθειρξη.

Διαδηλωτές, πολλοί απ’ τους οποίους φορούσαν μπαντάνες και ήταν εξοπλισμένοι με σφεντόνες, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρντο, που περνά απ’ το κέντρο του Καράκας.

«[Οι δυνάμεις ασφαλείας] κινητοποιούνται λες και πρόκειται για πόλεμο», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Τοπικά ΜΜΕ πρόβαλαν εικόνες που δείχνουν όχημα της Εθνοφρουράς να παρασέρνει δύο διαδηλωτές, οι οποίοι, ευτυχώς επέζησαν.

Με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και τα ελικόπτερα της αστυνομίας να κάνουν κύκλους από πάνω, τουλάχιστον τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν, ανέφεραν ακτιβιστές.

«Ένα τραύμα απ’ τη δικτατορία είναι μετάλλιο τιμής», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Φρέντι Γκουεβάρα, που είπε ότι χτυπήθηκε από δακρυγόνο.

Ο Μαδούρο είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στα σχέδιά του για τη συγκρότηση νέας εθνοσυνέλευσης, τα μέλη της οποίας θα προκύψουν από εκλογές, που θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες, όπως είπε μιλώντας στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.

Αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης από την άλλη ορκίστηκαν να παραμείνουν στους δρόμους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αξιώνοντας πρόωρες προεδρικές εκλογές εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης.

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.