Θέμα ημερών είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης, ενός θεσμού που έχει προβλεφθεί νομοθετικά εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν υλοποιείται.

O γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχιος Φυτράκης, ενημέρωσε τα μέλη της ειδικής επιτροπής για τη μελέτη του Σωφρονιστικού Συστήματος, ότι ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης που προβλέπεται στον σωφρονιστικό κώδικα, εδώ και περίπου 25 χρόνια αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί, θα ξεκινήσει στον Κορυδαλλό.

Ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης δίδει τη δυνατότητα, κάποιος να βρίσκεται κάποιες ώρες σε ελεγχόμενο χώρο και κάποιες ώρες να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο για απασχόληση, είπε ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής και εξήγησε ότι αποτελεί ένα στάδιο ανάμεσα στον εγκλεισμό σε κλειστή φυλακή και την απόλυτη ελευθερία.


Ειδικά για τον Κορυδαλλό, ο κ. Φυτράκης είπε ότι αναζητήθηκε υποδομή και, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, βρέθηκε ένα οίκημα στο σύμπλεγμα του Κορυδαλλού, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως κατοικία του διευθυντή του καταστήματος κράτησης και εφόσον διαπιστώθηκε ότι πληροί τις προδιαγραφές, θα γίνει ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα για την εφαρμογή της ημιελεύθερης διαβίωσης.

Ήδη εκπονούνται οι μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι αναγκαίες μετατροπές και οι πρώτοι κρατούμενοι να μπορούν να ενταχθούν στο θεσμό αυτό. Ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπογράμμισε πάντως, ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει για την υπαγωγή στο θεσμό της ημιελεύθερης απασχόλησης (να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής, να έχουν συγκεκριμένο υπόλοιπο, να πληρούν προδιαγραφές εμπιστοσύνης, να έχουν σταθερή απασχόληση έξω κλπ). «Θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός μπορεί να συμβάλει στην αντεγκληματική πολιτική και πιστεύω σήμερα να είμαστε έτοιμοι» είπε ο κ. Φυτράκης.

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελείται στα αγροτικά καταστήματα κράτησης, ο κ. Φυτράκης υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερις αγροτικές φυλακές: στην Αγιά Χανίων, στην Τίρυνθα, στην Κασσαβέτεια και στην Κασσάνδρα. Παράλληλα αγροτική δραστηριότητα αναπτύσσει και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών, ενώ βιοτεχνική παραγωγή και μάλιστα μεγάλη, υπάρχει στην κεντρική αποθήκη υλικού φυλακών στο συγκρότημα του Κορυδαλλού, όπου «λειτουργεί ένας πολύ μεγάλος φούρνος, με εξαιρετική επιτυχία και με πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα και εξαιρετική ποιότητα και ο οποίος τροφοδοτεί με ψωμί, σε καθημερινή βάση, όχι μόνο τις υπόλοιπες φυλακές της Αττικής, αλλά και πολλά νοσοκομεία ή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής».

Οι αγροτικές φυλακές είναι γέννημα της δεκαετίας του 1930 και σήμερα το ζητούμενο είναι να υπάρξουν στην Ελλάδα σύγχρονα αγροτικά καταστήματα. Οι κρατούμενοι το 1930, ήταν στην πλειονότητά τους Έλληνες και οι περισσότεροι είχαν αγροτική καταγωγή. Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα είναι αλλοδαποί, χωρίς απαραίτητα να έχουν σχέση με το αγροτικό επάγγελμα και άρα υπάρχουν ανάγκες σε σχέση με την εκπαίδευση και τις δεξιότητες των κρατουμένων.

Όπως εξήγησε ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, σήμερα υπάρχουν 721 κρατούμενοι σε αγροτικά καταστήματα και συνολικά στις 4 αγροτικές φυλακές και μαζί την ΚΑΥΦ, υπηρετούν 366 υπάλληλοι. Ως προς τις υποδομές υπάρχουν 8.600 στρέμματα για καλλιέργειες, υπάρχει διευρυμένη κτηνοτροφική παραγωγή με όλα τα επιμέρους είδη ζωϊκής παραγωγής και υπάρχει και βιοτεχνική παραγωγή, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της φυλακής της Αγιάς με φούρνο και ζαχαροπλαστείο, με μεγάλη εξωστρέφεια, δηλαδή με προϊόντα που δεν καταναλώνονται μόνο από τη φυλακή, αλλά υπάρχουν συμβάσεις με δημόσια ιδρύματα της τοπικής οικονομίας.

«Τα αγροτικά καταστήματα κράτησης αποτελούν μέρος των εργαλείων της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας. Δεν είναι παραγωγικές δομές ανεξάρτητες από το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά κομμάτι αυτού. Αυτό που επιδιώκουμε λοιπόν είναι να έχουμε πραγματική απασχόληση, σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή επιδιώκουμε εκπαίδευση των κρατουμένων που μεταφέρονται εκεί και σε όσους έχουν κάποιες δεξιότητες, βελτίωση αυτών. Στόχος είναι, αυτοί που θα φύγουν από τη φυλακή να έχουν καλύτερους όρους για την επανένταξη, για την εξεύρεση εργασίας και για την αποφυγή της υποτροπής», περιέγραψε ο κ. Φυτράκης.

Για τη βιωσιμότητα αυτών των υποδομών, ο στόχος είναι να υπάρχει κανονική υποδομή είτε αυτή είναι ζωϊκή είτε γεωργική, με όρους κόστους – οφέλους.

Ο κ. Φυτράκης ενημέρωσε τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται να εκδοθεί και ο Κανονισμός Λειτουργίας των Αγροτικών Φυλακών.


Κινήσεις όμως γίνονται και για την εξωστρέφεια των καταστημάτων των αγροτικών καταστημάτων κράτησης, μέσω της ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, όπως το τυρί της φυλακής Κασσάνδρας. Πριν από λίγους μήνες, σε έκθεση που έγινε στη Θησείο για τα προϊόντα των αγροτικών καταστημάτων παρουσιάστηκε επίσης το λάδι της Τίρυνθας, τα γλυκίσματα της Αγιάς.

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε επίσης, ότι θα αξιοποιηθούν οι πόροι που ήδη υπάρχουν για τη δημιουργία αγροτικού τμήματος στη γυναικεία φυλακή της Θήβας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.