Από το 2018 και αν κριθεί αναγκαίο θα συζητηθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διαμηνύει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο εκπρόσωπος του, Βόλφκαγκ Πρόισλ, έσπευσε κατηγορηματικά να διαψεύσει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με το οποίο ο ESM ανακοίνωνε ότι η συμφωνία Αθήνας-δανειστών «ανοίγει το δρόμο για «σχετικές ελαφρύνσεις».

«Κάτι τέτοιο είναι λάθος. Πολύ περισσότερο, αυτό που λέγεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από κοινού με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι το εξής: Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων με πρόσθετες συζητήσεις για την κατάστρωση μιας αξιόπιστης στρατηγικής προκειμένου τα χρέη της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Για να συνεχίσει καθιστώντας ακόμη πιο σαφή τη θέση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης: «Το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

Οπως εξήγησε «στις 25 Μαΐου αναμένεται να πάρουν θέση οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Συνεπώς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορούν να συνομολογηθούν μόνο όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το συμφωνηθέν με τον ESM μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το 2018 και μόνο εάν τότε σχετικές ελαφρύνσεις κριθούν αναγκαίες. Από αυτές αποκλείονται κατά βάση οι ονομαστικές ελαφρύνσεις (‘κούρεμα χρέους’)».

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.