Ελάχιστοι είναι οι ευρωπαίοι επιβάτες που λαμβάνουν από τις αεροπορικές εταιρείες την αποζημίωση ή τη φροντίδα που δικαιούνται σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης.

Eρευνα, που έγινε, σε 6 χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία), από τις Ενώσεις Καταναλωτών των χωρών αυτών, δείχνει ότι οι επιβάτες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σπάνια, λαμβάνουν τις φροντίδες, ή την αποζημίωση, που δικαιούνται, σε περίπτωση καθυστέρησης, ή ακύρωσης πτήσης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών το δικαίωμα των επιβατών, για αποζημίωση, σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης, για περισσότερο από 3 ώρες, ή σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης, γίνεται σεβαστό, μόνον στο 25% των περιπτώσεων.

Το δικαίωμα να λάβουν οι επιβάτες δωρεάν φαγητό και ποτό, μετά από καθυστέρηση, μεγαλύτερη των 2 ωρών, ή γιατί η πτήση τους ακυρώθηκε, γίνεται σεβαστό μόνον στο 46% των περιπτώσεων.

Η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), κ. Μονίκ Γκόγιενς, σχολίασε:

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ανησυχητικά, γιατί, παρόλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που βρίσκονται σε ισχύ, οι αεροπορικές εταιρίες, συχνά, τους παραβλέπουν και οι Εθνικές Αρχές δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα, για την εφαρμογή τους. Τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών εταιριών πρέπει να γίνονται σεβαστά, σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνον όταν υπάρχει κάποια καταγγελία.

Ζητούμε, από τις αεροπορικές εταιρίες, να δίνουν αποζημίωση, όταν πρέπει και να φροντίζουν τους επιβάτες, σε περίπτωση καθυστέρησης. Οι Εθνικές Αρχές πρέπει να παρακολουθούν τον τομέα αυτό της αγοράς, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναλαμβάνουν δράση, εναντίον των εταιριών, που παρανομούν.»

Στην έρευνα συμμετείχαν 11.273 επιβάτες, που είχαν ταξιδέψει τους προηγούμενους 12 μήνες. Η έρευνα διεξήχθη, με γραπτά και διαδικτυακά ερωτηματολόγια. Η έρευνα καλύπτει, επίσης την Αυστραλία και τη Βραζιλία και αποτελεί μέρος μιας διαρκούς εκστρατείας, που διεξάγεται, από μια διεθνή συμμαχία Ενώσεων Καταναλωτών.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.