Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ευρωδικαστήριο: Και στις ζώνες «τράνζιτ» είναι υποχρεωτική η δήλωση μετρητών άνω των 10.000 ευρώ

4 Μαΐου, 2017 by Σταματίνα

Η υποχρέωση δήλωσης μεταφοράς ρευστών αξίας άνω των 10.000 ευρώ ισχύει και στις ζώνες τράνζιτ των αεροδρομίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσαφήνισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση ένα πρόσωπο που ταξιδεύει από κράτος μη μέλος της ΕΕ προς άλλο κράτος μη μέλος της ΕΕ, και το οποίο διέρχεται (transit) από αερολιμένα ευρισκόμενο στο έδαφος της ΕΕ, υπόκειται, κατά τη διάρκεια της διέλευσής του, σε υποχρέωση δήλωσης αν τα ρευστά που έχει μαζί του είναι αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει ως γνωστό για κάθε περίπτωση εισόδου στο έδαφος χώρας μέλους της ΕΕ από χώρα μη μέλος της ΕΕ.

Αναλυτικότερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι αερολιμένες των κρατών μελών αποτελούν τμήμα του εδάφους της Ένωσης, ότι ο κανονισμός δεν αποκλείει τη δυνατότητα εφαρμογής της υποχρέωσης δήλωσης στις ζώνες διεθνούς διέλευσης των εν λόγω αερολιμένων και ότι οι διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ δεν αποκλείουν τις εν λόγω ζώνες από το πεδίο εδαφικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου, ενώ επίσης δεν προβλέπουν εξαίρεση σχετική με τις ζώνες αυτές.

Επομένως, κάθε πρόσωπο το οποίο αποβιβάζεται από αεροσκάφος προερχόμενο από κράτος μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αερολιμένα ευρισκόμενο στο έδαφος κράτους μέλους, παραμένει δε στη ζώνη διεθνούς διέλευσης του αερολιμένα αυτού εν αναμονή της μετεπιβίβασής του σε άλλο αεροσκάφος με προορισμό άλλο κράτος μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να θεωρηθεί ως πρόσωπο που εισέρχεται στην Ένωση και υποκείμενο στην υποχρέωση δήλωσης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 4 Μαΐου, 2017 at 21:56 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply