Την ώρα που η Ελλάδα περιμένει διακαώς να κλείσει η αξιολόγηση για να ενταχθεί στο QE, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να επανεξετάσει τη στρατηγική της, αν και όχι άμεσα όπως έχει διαμηνύσει ο Μάριο Ντράγκι.

«Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήταν και είναι επιτυχημένο, ωστόσο δεν πρέπει να γίνει μια μόνιμη δυνατότητα» υποστήριξε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι.

Μάλιστα ο κ. Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse, είπε ότι η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο θα πρέπει να συζητήσει για τη στρατηγική του 2018 και τη μελλοντική έξοδο από την πολύ χαλαρή πολιτική της.

«Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα (αγοράς ομολόγων) ήταν και είναι επιτυχημένο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι επίσης σαφές ότι δεν πρέπει να γίνει μία μόνιμη δυνατότητα», είπε, προσθέτοντας: «Όσο περισσότερο συνεχίζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο πρέπει να σκέφτεται κανείς τις συνέπειές του».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις χωρών, όπως η Γερμανία, να αρχίσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν είναι ακόμη ώρα για την απόσυρση της στήριξης.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μία αλλαγή στην κατεύθυνση που δίνει η τράπεζα για τη μελλοντική πολιτική και ενδεχομένως την κατάργηση της θέσης της για μεγαλύτερη χαλάρωση της πολιτικής της. Δεν είναι, όμως, πιθανόν να ληφθεί καμία απόφαση για μέτρα πολιτικής έως, το νωρίτερο, τον Σεπτέμβριο.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.