Μία εξαιρετικά σπάνια ασθένεια κάνει την 27χρονη Αυστραλή Ρεμπέκα Σάρον να θυμάται κάθε δευτερόλεπτο της ζωής της: από τα πρώτα της γενέθλια μέχρι κάθε λέξη από τα βιβλία του Χάρι Πότερ.

Η Ρεμπέκα είναι μία από τους 80 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από Υπερθυμησία. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια νευροψυχολογική κατάσταση, όπου ο ασθενής θυμάται τα πάντα. Ακόμα και τα δώρα από τα πρώτα γενέθλια.

Ωστόσο η υπερθυμησία δεν είναι τόσο ιδανική όσο ακούγεται καθώς ο ασθενής εκτός από τα ευχάριστα θυμάται και τα δυσάρεστα βιώνοντας μάλιστα τον ίδιο πόνο, που είχε όταν συνέβη το γεγονός.

«Ως νεογέννητο ήμουν περίεργο πλάσμα. Θυμάμαι το κάλυμμα στη θέση του αυτοκινήτου αν και σε εκείνη την ηλικία δεν είχα αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να σηκώνομαι και να εξερευνώ τα αντικείμενα» λέει η Ρεμπέκα.

Η Ρεμπέκα θυμάται τα παιχνίδια που είχε πάνω από την κούνια της και έναν ανεμιστήρα δίπλα από το κρεβάτι της, το σατέν φόρεμα που της είχαν φορέσει οι δικοί της στα πρώτα της γενέθλια αλλά και τα όνειρά της, όταν ξεκίνησε να βλέπει σε ηλικία μόλις 18 μηνών.

Για να αντιληφθεί καλύτερα την ανθρώπινη μνήμη, η Ρεμπέκα, συμμετέχει σε δύο επιστημονικές σε ΗΠΑ και Αυστραλία και ελπίζει ότι με τη δική της βοήθεια, η ιατρική κοινότητα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προβλήματα μνήμης, μεταξύ των οποίων και της άνοιας.

Όπως η Ρεμπέκα έτσι και η 25χρονη Αλεξάντρα Γουλφ, από το Μέριλαντ, είπε σε συνέντευξη στο NPR, ότι η ασθένειά της είναι σα να ταξιδεύεις στο χρόνο.

Και αυτή θυμάται τι άκουσε και πώς ένιωθε κάθε στιγμη της ζωής της, είτε αυτό ήταν κάποιος πόνος στο στομάχι, είτε ένας πονοκέφαλος.

Αυτό σημαίνει ότι η Γουλφ μπορεί να αναβιώσει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια τόσο την κάθε ευχάριστη στιγμή, όσο και την πιο δυσάρεστη.

«Είναι μεγάλη πρόκληση. Θα μπορούσα, αν δεν ήμουν απασχολημένη με άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, να ξαναζήσω κάθε δευτερόλεπτο από το παρελθόν μου» λέει χαρακτηριστικά.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.