Ολοι έχουμε κακές συνήθειες. Αλλοι προσπαθούν να τις κόψουν και τα καταφέρνουν, άλλοι μένουν στην… προσπάθεια και ορισμένοι ζουν με αυτές μη θέλοντας να αλλάξουν.

Σε περίπτωση που ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία και παλεύετε να δώσετε ένα τέλος. Ο πιο αποτελεσματικό τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το «εάν-τότε», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι είναι αυτό;

Το «εάν» περιλαμβάνει τι σας προκαλεί τη συνήθεια και το «τότε» αυτό που θα αποφασίσετε να κάνετε εάν σας συμβεί.

Ο Πίτερ Γκολβάιτζερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έγραψε στο Fortune πως η πρακτική αυτή, σύμφωνα με πολλές μελέτες, έχει αποτέλεσμα.

«Στα εργαστηριακά πειράματα ανακαλύψαμε πως αυτά τα σχέδια κάνουν πολύ πιο εύκολη την εκτέλεση συμπεριφοράς που καθορίζεται στο τμήμα “τότε”, όταν αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση. Το άτομο δεν χρειάζεται πλέον να πει ότι θέλει να σπάσει μια κακή συνήθεια και στη συνέχεια να προσπαθήσει σκληρά για να το πράξει», ανέφερε.

«Αντίθετα, η αντιμετώπιση μιας κρίσιμης κατάστασης που καθορίζει το “εάν” ενεργοποιεί την προγραμματισμένη απόκριση με αβίαστο και περιστασιακό τρόπο», προσθέτει.

Πώς να το κάνετε πράξη;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε τις καταστάσεις που σας προκαλούν τις κακές συνήθειες και από εκεί θα πρέπει να προσδιορίσετε τις συμπεριφορές που θέλετε να έχετε και όχι αυτές που συνηθίζετε.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.