Θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο.Να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Πώς; Ξεκινήστε να πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο, μας συστήνουνοι επιστήμονες.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε για το θέμα, συνδέει τη χρήση του ποδηλάτου με μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Η πενταετής μελέτη σε 250.000 Βρετανούς έδειξε επίσης ότι το περπάτημα είχε επίσης κάποια οφέλη σε σχέση με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ή αυτοκινήτου.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης δήλωσε ότι η ποδηλασία δεν αποτελούσε καταναγκασμό για τους συμμετέχοντες, από τη στιγμή που έγινε μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους – σε αντίθεση με το να πηγαίνουν στο γυμναστήριο.

Η πενταετής μελέτη σύγκρινε ανθρώπους που είχαν «ενεργή» μετακίνηση από και προς τη δουλειά τους με εκείνους που ήταν περισσότερη ώρα καθιστοί σε αυτή τη διαδρομή. Συνολικά, 2.430 από αυτούς που μελετήθηκαν πέθαναν, 3.748 διαγνώστηκαν με καρκίνο και 1.110 είχαν καρδιακά προβλήματα.

Όμως, κατά τη διάρκεια της μελέτης, η τακτική ποδηλασία φάνηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 41%, την εμφάνιση καρκίνου κατά 45% και την καρδιακή νόσο κατά 46%.

Οι ποδηλάτες έκαναν κατά μέσο όρο 50 χιλιόμετρα την εβδομάδα, αλλά όσο μεγαλύτερη ήταν η απόσταση, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για την υγεία. Το περπάτημα επίσης μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά αφορούσε κυρίως εκείνους που περπατούσαν περισσότερο από 10 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

«Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται ενεργά, ιδίως με ποδήλατο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο», δήλωσε ο Δρ Jason Gill, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. «Θα πρέπει να πηγαίνετε με το ποδήλατο στη δουλειά κάθε μέρα, επειδή, αν εντάξουμε την ποδηλασία στη ρουτίνα μας, αφαιρούμε την ψυχολογική προσπάθεια που απαιτεί η άσκηση από την εξίσωση», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι που συνδύαζαν την ποδηλασία και τις δημόσιες συγκοινωνίες στις μετακινήσεις τους, είχαν επίσης οφέλη για την υγεία τους.

Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σαφής αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, η επίδραση εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμη και μετά την προσαρμογή των στατιστικών για την εξάλειψη των επιπτώσεων άλλων πιθανών εξηγήσεων, όπως το κάπνισμα, η διατροφή ή το βάρος των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος που η ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δεν μπορεί να είναι απλώς η απώλεια βάρους.

Άλλες εξηγήσεις περιλαμβάνουν την ευελιξία των ποδηλατών και τα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Η ποδηλασία θεωρείται καλύτερη από το περπάτημα, καθώς η άσκηση διαρκεί περισσότερο και είναι πιο έντονη.

 

iatrikanews

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.