Κοντά στο 4% θα είναι το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Το σχετικό δημοσίευμα επικεντρώνεται στις επιφυλάξεις του ΔΝΤ, που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη πλεονασμάτων. Όπως αναφέρει η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σχεδόν επτά φορές υψηλότερο από το στόχο της διάσωσης, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επιφυλακτικό ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτή την απόδοση.

Η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή θα παρουσιάσει στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, τα οποία θα επικυρωθούν από την Eurostat  τη Δευτέρα.  Παρά το υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, το ΔΝΤ δεν είναι πεπεισμένο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο απόδοσης για το 2018 και μετά, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ταμείου το πλεόνασμα του 2016 είναι αποτέλεσμα περισσότερο της επιβολής έκτακτων μέτρων και λιγότερο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας είναι καθοριστικό για τον προσδιορισμό του είδους της ελάφρυνσης του χρέους που θα χρειαστεί, καθώς όσο  περισσότερο είναι το  πλεόνασμα αυτό, τόσο λιγότερη ελάφρυνση του χρέους θα χρειαστεί.

Ως εκ τούτου, καταλήγει το δημοσίευμα, η επίτευξη συμφωνίας θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω ενός συμβιβασμού για το ύψος των πλεονασμάτων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ενώ δύο γνώστες του ζητήματος δηλώνουν σχετικά με το πόσο πρέπει να διατηρηθεί το ύψος του πλεονάσματος στο 3,5%, ότι το βασικό σενάριο προβλέπει έως το 2022.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ μπορούν να βοηθήσουν στην άρση του αδιεξόδου, καταλήγει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.