Το κουνέλι του Πάσχα είναι ένα φανταστικό δημιούργημα, το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, την παραμονή του Πάσχα μοιράζει τα κόκκινα ή σοκολατένια αυγά για την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Το κουνέλι του Πάσχα είναι μια αγγλοσαξωνική εφεύρεση  (Easter Bunny στα αγγλικά), αλλά υπάρχει έντονα και στις γερμανόφωνες περιοχές (Osterhase στα γερμανικά).


Το κουνέλι του Πάσχα δεν είναι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ορισμένες φορές είναι λευκό, άλλες καφετί, ακόμη και γαλάζιο, ανάλογα με τη φαντασία. Εμφανίζεται και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων, είναι έξυπνο, μιλάει ανθρώπινα και στέκεται όρθιο.
Το κουνέλι συμβόλιζε άλλοτε την γονιμότητα και την ανανέωση (όπως η Ανοιξη). Κάποιοι πιστεύουν ότι η παράδοση του κουνελιού γεννήθηκε στην νότια Γερμανία (Osterhase) πριν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Από τη Γερμανία μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από γερμανούς μετανάστες τον 18ο αιώνα.
Σύμφωνα με την The Catholic Encyclopedia (1913, τόμος V, σελίδα 227), πολλές παγανιστικές συνήθειες μεταφέρθηκαν στο χριστιανικό Πάσχα. Το αυγό είναι το σύμβολο της βλάστησης της Ανοιξης και το κουνέλι (ή ο λαγός) είναι το παγανιστικό σύμβολο που πάντα εξέφραζε την γονιμότητα.
Μια άλλη παράδοση για το κουνέλι του Πάσχα προέρχεται από την Σαξωνία, όπου λάτρευαν την Ανοιξη την θεά Éostre (Eastre), η οποία έδωσε το όνομά της στο Easter (Πάσχα στα αγγλικά). Το κουνέλι ήταν το εμβληματικό ζώο της θεάς και έμεινε συνδεδεμένο με την γιορτή του Πάσχα.


Αλλά το κουνέλι του Πάσχα δεν είναι μόνο μια χριστιανική παράδοση. Η χριστιανική παράδοση λέει ότι τα αυγά του Πάσχα έρχονται με τις καμπάνες του Πάσχα, με την επιστροφή από την Ρώμη, μετά την Μεγάλη Εβδομάδα. Τα αυγά δεν καταναλώνονται κατά την περίοδο της νηστείας και το Πάσχα, και επομένως όσα από τα αυγά ήταν πλέον ακατάλληλα προς βρώση, τα έβαφαν με χρώμα για να ξεχωρίζουν. Τα αυγά και το κουνέλι είναι σύμβολα γονιμότητας και πρόκειται για εικόνες που συνδέονται με την Ανάσταση που γιορτάζουμε το Πάσχα.

Στην Αυστραλία, επειδή θέλησαν να σώσουν το bilby, ένα μαρσιποειδές που κινδυνεύει με εξαφάνιση, και θέλησαν να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των κουνελιών στη χώρα τους, προσπαθούν να αλλάξουν την παράδοση, τα τελευταία χρόνια: το κουνέλι του Πάσχα έχει αντικατασταθεί από το bilby του Πάσχα για να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και για να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να προστατευθούν τα μικρά μαρσιποειδή που απειλούνται.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.