Σε χώρα πλουσίων μετατράπηκε το 2014 η Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κατοίκων που φορολογήθηκε για ετήσιο εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ εννιαπλασιάστηκε! Αυτό συνδέεται προφανώς με την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΦΟΜΕΠ, τα ανοίγματα λογαριασμών και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σωρηδόν από το 2013 και μετά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (της πρώην ΓΓΔΕ ουσιαστικά) ως το 2016:
– Το 2011 και 2012, εισοδήματα πάνω από 900.000 ευρώ το χρόνο είχαν δηλώσει μόλις 53 φορολογούμενοι.

– Το 2013 –όταν άρχισαν οι νέου τύπου έλεγχοι- ο αριθμός του αυξήθηκε σε 62 (+17%).

– Ξαφνικά όμως, το 2014 ο αριθμός των φορολογουμένων που φορολογήθηκε για τέτοια θηριώδη ποσά εκτινάχθηκε σε … 450 (850% εν συγκρίσει με τους 53 που δήλωναν αντίστοχο εισόδημα πριν δύο χρόνια)! Αντίστοιχα και τα συνολικά εισοδήματα που δήλωσαν όλοι αυτοί μαζί εκτοξεύτηκαν σε 1 δισ. ευρώ, έναντι 82 εκατομμυρίων το 2013, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν.


Η αλήθεια ίσως βρίσκεται -όπως πάντα- κάπου στη μέση. Οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ αποκάλυψαν εκατοντάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, από την άλλη όμως και η ευκολία (ή και αυθαιρεσία ακόμη) με την οποία βεβαιώνονται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου επιπλέον φόροι, φόρτωσε πολλούς με εισοδήματα που στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν! Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι σε τέτοιους ελέγχους αθροίζονται «τα ίδια χρήματα», ακόμα και επαναλαμβανόμενες προθεσμιακές καταθέσεις, με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει ο φορολογούμενος μέχρι να βρει το δίκιο του!

πρώτο θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.