Το… γαϊτανάκι των φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος ξεκινά ουσιαστικά μετά το Πάσχα, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής από φέτος η 30η Ιουνίου.

Ο λογαριασμός για τους φορολογουμένους φέτος (φορολογική δήλωση για εισοδήματα του 2016) αναμένεται να είναι βαρύτερος από πέρυσι (φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2015) καθώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφώνησε πέρυσι ο ΥΠΟΙΚ με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, βαρύτερο λογαριασμό, φέτος, θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και μισθωτοί που είχαν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα, ενώ θα εφαρμοστεί και η πρώτη, μικρή σχετικά, μείωση του αφορολόγητου που είχε συμφωνηθεί πέρυσι γεγονός που θα επηρεάσει τους χαμηλόμισθους.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τις αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα εκκαθαριστικά του 2017 τα οποία βασίζονται στη φορολογητέα ύλη του 2016.

Αναλυτικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο λογαριασμός θα είναι βαρύτερος καθώς θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% ως 45% για τα εισοδήματα του 2016 σε σύγκριση με τους συντελεστές 26% ως 33% που ίσχυαν πέρυσι (για τα εισοδήματα του 2015). Η δε προκαταβολή φόρου που θα πληρώσουν αυξάνεται από 75% σε 100%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 15% (αντί 11%) για εισόδημα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ. Για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι αυξημένος από το 33% στο 35%, ενώ για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής θα είναι 45% αντί 33%.

Τις επιβαρύνσεις από το «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης δεν θα αποφύγουν ούτε οι χαμηλόμισθοι. Πχ μισθωτός των 700 ευρώ το μήνα θα πληρώσει φέτος 200 ευρώ παραπάνω φόρο σε σχέση με πέρυσι.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.