Κανείς δεν θα αποκαλούσε τον Αντόνιο Κόστα «γεράκι των δημοσιονομικών», όταν ορκίστηκε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, τον Νοέμβριο του 2015. Παρόλα αυτά, μείωσε το έλλειμμα, ενώ αύξησε μισθούς και συντάξεις.

Μετά τη δεύτερη θέση που έλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του στις εκλογές, έκανε κυβερνητικό συνασπισμό με την άκρα αριστερά, με την υπόσχεση να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας. Υποσχέθηκε να αναστρέψει τα μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί στην Πορτογαλία με το πρόγραμμα και να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους.

Και τελικά, γράφει ο Economist, τήρησε την υπόσχεσή του. Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 24 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ακόστα μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε πάνω από το μισό, μόλις κάτω από το 2,1% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο από τη μετάβαση της Πορτογαλίας στη δημοκρατία, το 1974. Ακόμη, αποκατέστησε τις συντάξεις, τους μισθούς και τις ώρες εργασίας στα προ μνημονίου επίπεδα και έφερε το έλλειμμα πολύ κάτω από τον στόχο του 2,5% του είχε θέσει η ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το δημοσίευμα, που η Πορτογαλία συμμορφώθηκε με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση έχει συνηθίσει να ξεπερνά τις διεθνείς προβλέψεις, παρατηρεί ο Economist. Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε λακωνικά αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν «σταδιακά συναντά την πραγματικότητα», καθώς προσάρμοσε σταθερά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το έλλειμμα το 2016. Η οικονομία αναπτύσσεται για 13 τρίμηνα και έφτασε σε ετήσια βάση στο 2% στο τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Το σύμφωνο της αριστεράς, που οι αντίπαλοι περίμεναν να καταρρεύσει μέσα σε ένα χρόνο, άντεξε και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Σοσιαλιστές 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες, μία θέση την οποία μόνο να ονειρεύονται μπορούν άλλοι κεντροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης, σημειώνει ο Economist.

«Ο Κόστα σίγουρα αψήφισε τις προσδοκίες», σχολίασε ο Αντόνιο Μπαρόσο της Teneo Intelligence. Ο Μάριο Σεντένο, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, θέλει η ΕΕ να απελευθερώσει την Πορτογαλία από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, έναν πειθαρχικό μηχανισμό που χρησιμοποιείται για την επιβολή των δημοσιονομικών μέτρων της ευρωζώνης. «Στη συνέχεια η Πορτογαλία θα περιληφθεί στην ομάδα των επιτυχών ιστοριών μεταστροφής, στην περιφέρεια της ευρωζώνης, μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία», δήλωσε στον Economist ο Φεντερίκο Σάντι του Eurasia Group.

Το τελικό έπαθλο, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα είναι μία πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικού επιπέδου. Κάθε οίκος αξιολόγησης, με εξαίρεση τον καναδικό DBRS, είχε κατατάξει το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας στο επίπεδο των «σκουπιδιών», από την αρχή του προγράμματος της χώρας, το οποίο εφαρμόστηκε από το 2011 έως το 2014. Ο Σεντένο πιστεύει ότι η αποτυχία τους να αναγνωρίσουν την ισχύ της ανάκαμψης ισοδυναμεί με άδικη αντιμετώπιση και βαραίνει την κυβέρνηση με υψηλό κόστος δανεισμού. Τα επιτόκια, διαμαρτύρεται, απορροφούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας από ό,τι οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ.

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων όμως μπορεί να μην είναι άμεση, σημειώνει ο Economist. Η Κομισιόν προειδοποίσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι τράπεζες της Πορτογαλίας παραμένουν εύθραυστες. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να εισφέρει 2,5 δισ. ευρώ για να ανακεφαλοποιήσει την κρατική Caixa Geral de Depósitos, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η πώληση της Novo Banco, που διασώθηκε μετά την κατάρρευση της Banco Espírito Santo το 2014, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά μπορεί επίσης να συνεπάγεται πρόσθετες κρατικές υποχρεώσεις. Ο Κόστα κατηγορεί την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι απέτυχαν να παράσχουν επαρκή βοήθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αφήνοντας την κυβέρνησή του- που έχει δαπανήσει 4,4 δισ. ευρώ στη διάσωση τραπεζών- να «καθαρίσει» το χάος. Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να ανησυχούν για το δημόσιο χρέος, το οποίο έφτασε οριακά στο 131% του ΑΕΠ πέρυσι, παρά τη μείωση του ελλείμματος.

«Το υψηλό επίπεδο του χρέους της χώρας παραμένει ο ”ελέφαντας” στο δωμάτιο», σχολίασε ο Μπαρόσο. Αν η ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοκ, σε περίπτωση που για παράδειγμα κερδίσει η Μαρίν Λεπέν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η Πορτογαλία είναι η πιο πιθανή χώρα που θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους, προσθέτει ο ίδιος.

Μέχρι να δείξει ο Κόστα ότι μπορεί να επαναλάβει την περσινή επιτυχία του προϋπολογισμού, πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καταλήγει το δημοσίευμα. «Η στήριξη της εγχώριας ζήτησης μέσω μίας ελαφρώς πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να απέδωσε. Αλλά αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ακόμη χρειάζεται η Πορτογαλία», σχολίασε ο Φεντερίκο Σάντι.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.