«Ναι» στην εξεταστική για τον χώρο της Υγείας αλλά να περιλαμβάνει και την περίοδο που διανύουμε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπουργεία Ξανθού-Πολάκη λέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗ.ΣΥ περιλαμβάνει την περίοδο από το 1997-2017 και κατά τούτο διαφέρει από την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι ζητούν να σταματήσει το 2015.

Οπως αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη «η αντίστοιχη πρόταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ως αφετηρία έναρξης της εξέτασης το έτος 1997, ώστε να συμπεριληφθεί στο αντικείμενο της επιτροπής και η πρόσφατη τακτική τους, που είναι, μεταξύ άλλων, και η στοχοποίηση πολιτικών περιόδων και προσώπων».

Η ΔΗΣΥ συμπληρώνει: «Αν και θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε εύκολα, και στο κείμενο της παρούσας πρότασής μας, γιατί ξεκινούν από το 1997 και όχι από κάποιο άλλο έτος, εντούτοις αποδεχόμαστε την πρότασή τους ως προς το έτος έναρξης της εξέτασης, αλλά προσθέτουμε την ανάγκη ερεύνης και των όσων πολιτικών αποφασίστηκαν κι εφαρμόστηκαν στην Υγεία κατά τα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλαδή από το 2015 και έως σήμερα».

Σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη, «η εξέταση των όσων πολιτικών εφαρμόστηκαν ή παραλείφθηκαν στον τομέα της Υγείας εξ αντικειμένου χωρίζεται σε δύο περιόδους. Στην περίοδο προ της κρίσης αφενός και αφετέρου στην περίοδο της κρίσης, από το 2010 και έως σήμερα. Προ, όμως, της οποιασδήποτε καταγραφής των όσων αρνητικών σημάδεψαν αυτές τις δύο περιόδους, πρέπει να αναφέρονται και τα όσα θετικά έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όπως π.χ. η ίδρυση και η επέκταση του ΕΣΥ, η ίδρυση και ο εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η ανέγερση πολλών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, η οριστική υπέρβαση της ανάγκης να νοσηλεύονται οι Έλληνες ασθενείς σε μονάδες υγείας του εξωτερικού, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πάρα πολλά άλλα».

Στην πρόταση της ΔΗ.ΣΥ σημειώνεται πως «τα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον τομέα της Υγείας σχετίζονται κυρίως με την αύξηση των δαπανών, όταν αυτή η αύξηση ήταν αποτέλεσμα σπατάλης ή διαφθοράς. Και σε σχέση με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα οπωσδήποτε κυρίως θέμα είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να εξαλειφθούν, δηλαδή οι πολιτικές εξάλειψης της σπατάλης και της διαφθοράς, καθώς και η τιμωρία των ενόχων και δευτερεύον, αλλά όχι χωρίς σημασία, ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται γύρω από αυτά. Είναι προφανές πως όταν δίνεται μάχη κατά της σπατάλης και της διαφθοράς ο σχετικός πολιτικός λόγος είναι χρήσιμος. Όταν όμως ο πολιτικός λόγος κατά της διαφθοράς και της σπατάλης αρθρώνεται χωρίς να συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες πολιτικές, τότε είναι απολύτως ύποπτος».

Τι πρέπει να εξεταστεί

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι η εξέταση των πραγμάτων που προτείνουμε στην Βουλή των Ελλήνων για τον τομέα της Υγείας πρέπει να αφορά: την αύξηση των “αχρείαστων”, όπως αναφέρονται στη διεθνή σχετική βιβλιογραφία, δαπανών για τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τις εξετάσεις, τις λοιπές υπηρεσίες υγείας, αλλά και τις υποδομές, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, όπως η ενημέρωση του κοινού, ή η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας κ.ο.κ.

«Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστούν τα ανωτέρω θέματα σπάταλης και ύποπτης αύξησης των δαπανών, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψή τους από το 2010 και έως σήμερα, δηλαδή από την περίοδο που ξέσπασε η κρίση και η χώρα βρέθηκε στην ανάγκη να προσφύγει στους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και υπό τη σχετική εποπτεία».

Γιατί φοβούνται εξεταστική της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

«Με βάση την ανωτέρω επιγραμματική αναφορά των λόγων που οδηγούν στην ανάγκη συζήτησης και εξέτασης των αρνητικών φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικό, κοινωνικό, ή και πολιτικό κριτήριο ώστε να εξαιρεθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει για να μην προτείνει η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής την περίοδο 2015-2017 ως αντικείμενο εξέτασης, είναι ο φόβος πως θα αναδειχτούν ακόμη περισσότερο οι ευθύνες των κυβερνώντων» τονίζει η ΔΗ.ΣΥ και φέρνει ως παραδείγματα:

  • Την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 (ενώ ο νόμος τους υποχρέωνε να τιμολογήσουν δύο φορές, η κυβέρνηση τιμολόγησε μόνο μία κι αυτή στις 14/12/2015, δηλαδή χάθηκε όλο το έτος σε βάρος των ασφαλισμένων και υπέρ των εταιρειών),
  • Τους θανάτους από τη γρίπη επειδή δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης,
  • Τις απροκάλυπτες, αθέμιτες παρεμβάσεις του Αν. Υπουργού Υγείας στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που διερευνώνται ήδη ποινικά για πλήθος αδικημάτων (υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.).

«Κι όπως έκαναν και στην περίπτωση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την “περίοδο Βαρουφάκη”, όπου την καταψήφισαν, έτσι και σήμερα προτείνουν εξέταση των πραγμάτων επί όλων των κυβερνήσεων, όχι όμως επί της δικής τους, δηλαδή της περιόδου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2015-2017!!!» τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταλήγει:

«Προτείνουμε, τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την Υγεία, για την περίοδο 1997 και έως σήμερα. Η εξέταση πρέπει να έχει ως βάση την ειλικρινή κι αποτελεσματική αναζήτηση ευθυνών, δίχως να παρεμβαίνουν μικροκομματικές σκοπιμότητες (όπως πχ η άρνηση εξέτασης της περιόδου 2015-2017) ή να ετεροκαθορίζεται από εξωκοινοβουλευτικές τακτικές, ανάγκες και σκοπιμότητες».

Την πρόταση συνυπογράφουν οι βουλευτές:

1. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΦΗ

2. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

3. ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

4. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

5. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

6. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

7. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

8. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

9. ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

10. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

11. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

12. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

13. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

14. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

15. ΜΠΑΡΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

16. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

17. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

18. ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

19. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

20. ΚΑΡΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

21. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.