Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αντιπεριφερειάρχες προτείνουν να αλλάξουν όνομα οι περιφέρειες και να λέγονται νομαρχίες

Απρίλιος 1st, 2017 by Σταματίνα

Τη ριζική διαφωνία τους με την αναθεώρηση του Καλλικράτη, όπως έχει διατυπωθεί στην πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζουν οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου και Πέτρος Φιλίππου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που άνοιξε και θα συνεχιστεί έως τον Ιούνιο.

Οι αντιπεριφερειάρχες θεωρούν ότι βάσει της πρότασης της επιτροπής, στην ουσία καταργούνται οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες- Νομοί), με αποτέλεσμα «οι Περιφέρειες να εξελιχθούν σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, απομακρυσμένες από τον πολίτη, ενώ θα καταργηθεί η ιστορική παράδοση διοίκησης της χώρας μας, που για δεκαετίες στηρίχθηκε στις Νομαρχίες».

Στην πρόταση τους χαρακτηρίζουν απαραίτητη την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ενοτήτων και στο πλαίσιο του δημοκρατικού τρόπου αποκέντρωσής τους και ανάδειξής τους σε θεσμό τοπικής διακυβέρνησης, προτείνουν:

-Την καθιέρωση και πάλι του όρου Νομαρχία που έχει μεγάλη ιστορικότητα για τη χώρα μας (αντί του όρου Περιφερειακή Ενότητα), ο δε αντιπεριφερειάρχης να αποκαλείται νομάρχης.

-Τη λειτουργία αιρετού συμβουλίου ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) με αποφασιστικές αρμοδιότητες για θέματα Περιφερειακής Ενότητας, τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας από τον περιφερειάρχη και τους άμεσα εκλεγόμενους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, -Τη δημιουργία Υπηρεσιακών Μονάδων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή και εκπροσώπηση των Περιφερειακών Ενοτήτων στα προβλεπόμενα όργανα και διαδικασίες.

Οι παραπάνω προτάσεις, καταλήγουν οι αντιπεριφερειάρχες, «συμβάλλουν ουσιαστικά, τόσο στην αποκέντρωση του διοικητικού μοντέλου της χώρας σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και στην ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση που φέρνει τις Περιφέρειες -ως φορείς αυτοδιοίκησης που είναι- πιο κοντά στον πολίτη».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

This entry was posted on Σάββατο, Απρίλιος 1st, 2017 at 15:49 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply