Με τις διάσημες σταρς όπως η Νικόλ Κίντμαν να επιλέγουν γυναίκες ως παρένθετες μητέρες για να κάνουν τη δική τους οικογένεια, το ερώτημα είναι: Θα μπορούσατε ποτέ εσείς να γεννήσετε το μωρό κάποιας φίλης σας ή ακόμα και κάποιας άγνωστης γυναίκας;

Μια γυναίκα μοιράζεται την ιστορία της και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να γίνει παρένθετη μητέρα στα 33 της χρόνια και παραδέχεται ότι αυτήν την πρακτική δεν τη μετάνιωσε ποτέ.

 «Πιστεύω, ότι ο Θεός μας βάζει σε αυτόν τον κόσμο για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Μου αρέσει να προσφέρω τη βοήθεια μου με ότι έχω: Έχω δώσει ένα νεφρό μου σε ξάδελφο και έγινα μια δότρια ωαρίων το 1999. Και έτσι, όταν το 2006 άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για την παρένθετη μητρότητα, ένιωσα ένα παρόμοιο «κάλεσμα». Φαινόταν σαν αν ήταν ο ιδανικός τρόπος για να βοηθήσω μια οικογένεια που έχει ανάγκη. Και ως μητέρα τεσσάρων παιδιών η ίδια, κατάλαβα τη βαθιά επιθυμία των γονέων να αποκτήσουν ένα παιδί. Στην αρχή ο σύζυγος μου αρνήθηκε και χρειάστηκα περίπου δύο χρόνια για να καταφέρω να τον πείσω και αυτό γιατί δεν καταλάβαινε τους διαφορετικούς τρόπους που μια γυναίκα μπορεί να γίνει παρένθετη μητέρα: η μια μέθοδος συνδέει βιολογικά το παιδί μαζί της και η άλλη όχι. Προσωπικά ήξερα ότι η πρώτη μέθοδος δεν μου ταίριαζε. Δεν θα μπορούσα να φέρω στον κόσμο ένα παιδί το οποίο θα συνδέεται βιολογικά μαζί μου, αλλά δεν θα είχα τη δυνατότητα να το κρατήσω. Αφού συμφώνησε ο σύζυγος μου, το 2008 και στην ηλικία των 33 άρχισε το πρώτο μου «ταξίδι» ως παρένθετη μητέρα».

Η γυναίκα αυτή εξομολογείται, πως μέχρι σήμερα έχει γίνει τρεις φορές παρένθετη μητέρα και κάθε φορά έπρεπε να περάσει από μια εξαντλητική διαδικασία που περιελάμβανε ιατρικές εξετάσεις, αλλά και ψυχολογική αξιολόγηση, που της επέτρεψαν να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες και συμφωνίες, που ανέλαβε ειδικός δικηγόρος.

«Τα συμβόλαια αυτά που υπογράφονται χαρακτηρίζονται για τις λεπτομέρειες τους, ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι τόσο στην παρένθετη μητέρα όσο και στους γονείς του παιδιού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και λεπτομέρειες ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αφορούν στο παιδί και φυσικά λεπτομέρειες ως προς την αποζημίωση. Το ποσό της αποζημίωσης διαφέρει ανά περίπτωση, όμως μια παρένθετη μητέρα μπορεί να λάβει ακόμα και πενήντα χιλιάδες δολάρια, ανάλογα με την κατάσταση. Οι γονείς του παιδιού καλύπτουν όλες τις δαπάνες, κάθε ιατρικό ραντεβού, τη φαρμακευτική αγωγή και τις αμοιβές του δικηγόρου, καθώς και αποζημίωση της παρένθετης μητέρας».

«Ενα από τα πράγματα που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι τα χρήματα δεν αποτέλεσαν ποτέ κινητήριο παράγοντα για μένα. . Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι όποια γυναίκα επιλέγει να το κάνει είναι απελπισμένη και ψάχνει για χρήματα».

Τρεις διαφορετικές οικογένειες -Τρεις ευλογίες

«Οταν ξεκίνησα την έρευνα για τις οικογένειες που θα συνεργαζόμουν, ήξερα ότι ήθελα να συνεργαστώ με ένα ζευγάρι στην περιοχή της Ατλάντα, όπου ζω. Επειδή όμως δεν υπήρχε τοπική υπηρεσία για την παρένθετη μητρότητα, αποφάσισα να βρω τους γονείς μόνη μου και βρήκα μια ιστοσελίδα που είχε να κάνει με ανθρώπους που ψάχνουν για παρένθετη μητέρα. Αποφάσισα, ότι θέλω να βοηθήσω κάποια οικογένεια που δεν είχε ακόμα κανένα παιδί. Καθεμία από τις οικογένειες τελικά είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στο πρώτο (ετεροφυλόφιλο) ζευγάρι η μέλλουσα μητέρα είχε επιβιώσει έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Στο δεύτερο ζευγάρι (ετεροφυλόφιλο και αυτό) η μέλλουσα μητέρα λάμβανε ιατρική περίθαλψη που δεν της επέτρεπε να αποκτήσει παιδί. Το τρίτο ζευγάρι που βοήθησα ήταν ομοφυλόφιλο».

Η Χ. έχει τέσσερα δικά της παιδιά, αλλά αυτή η εμπειρία την έκανε να αισθανθεί εντελώς διαφορετικά. Ηξερε ότι δεν είναι πραγματικά δικά της παρότι τα κυοφορούσε για εννέα μήνες το καθένα. Οταν γεννούσε κάθε μωρό και έπρεπε να το παραδώσει στην οικογένεια του, δεν ένιωθε απώλεια, αλλά απερίγραπτη χαρά.

«Οι γονείς αυτών των παιδιών ήταν παρόντες στις γέννες. Οι μπαμπάδες έκοψαν τους ομφάλιους λώρους».

Το 2008 η Χ. αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία, αφού στην Τζόρτζια των ΗΠΑ δεν υπήρχαν αντίστοιχες υπηρεσίες ή εταιρείες για την παρένθετη μητρότητα. Ηθελε να μοιραστεί τις γνώσεις της και είναι περήφανη για τη δουλειά που έχει προσφέρει.

«Δεν πιστεύω όμως ότι η παρένθετη μητρότητα είναι κάτι που ταιριάζει σε κάθε γυναίκα. Πρέπει να είσαι 100% σίγουρη και άνετη με την απόφαση σου. Καλείσαι να κυοφορήσεις ένα μωρό στο οποίο όμως δεν πρόκειται να φέρεις κανένα λόγο. Θα πρέπει να μην αντιμετωπίσεις συναισθηματικό πρόβλημα με τον αποχωρισμό. Η παρένθετη μητρότητα είναι οικογενειακή υπόθεση. Αν έχεις ήδη παιδιά θα πρέπει να τους εξηγήσεις ότι πρόκειται να αποκτήσεις ένα ακόμα παιδί, που όμως δεν θα βρίσκεται μαζί τους στο σπίτι. Και φυσικά, ο σύζυγός σου ή ο σύντροφος σου θα πρέπει να είναι σύμφωνος με αυτή σου την απόφαση».

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.