Στάδια που έχουν μετατραπεί σε φυλακές, ένα στρατόπεδο θανάτου, άνθρωποι άρρωστοι, πεινασμένοι… ένα θεατρικό έργο που παίζεται από την περασμένη εβδομάδα στο Λος Αντζελες παρουσιάζει τις συνέπειες, οι οποίες παραπέμπουν σε σκηνικό Αποκάλυψης, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Το έργο «Building the Wall» του Ρόμπερτ Σένκαν, ο οποίος έχει τιμηθεί με δύο βραβεία Τόνι και είναι ένας εκ των σεναριογράφων της ταινίας «Αντιρρησίας Συνείδησης» του Μελ Γκίμπσον, εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ έχει συλλάβει και απελάσει εκατομμύρια πρόσφυγες που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.

Για τον Ρόμπερτ Σένκαν, αυτό το έργο είναι μια προσωπική απάντηση στην άνοδο του λαϊκισμού που καταγράφεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες: ένα «νατιβιστικό, αντιμεταναστευτικό, δεξιό και πρωτοφασιστικό» κίνημα.

Ο συγγραφέας θεωρεί τον πρόεδρο Τραμπ ως μια αυταρχική προσωπικότητα και το έργο του, διάρκειας λίγο παραπάνω από 1,5 ώρες, βασίζεται σε μια παρόμοια προσωπικότητα: ο Ρικ (που τον υποδύεται ο ηθοποιός Μπο Φοξγουόρθ), ένας Τεξανός Ρεπουμπλικάνος που διοικεί μια ιδιωτική φυλακή, φθάνει στα άκρα καθώς έχει εμμονή με τη σύλληψη μεταναστών. Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Γκλόρια (Τζούντιθ Μόρλαντ), μια Αφροαμερικανίδα καθηγήτρια ιστορίας.

Ο Ρικ επιβάλει τον στρατιωτικό νόμο για να συλλάβει τους παράτυπους μετανάστες, τις οικογένειές τους και να τους απελάσει, όμως αυτό που δεν έχει προβλέψει είναι ότι καμία άλλη χώρα δεν θέλει να τους δεχθεί. Η κατάσταση σύντομα εξελίσσεται σε εφιάλτη.

Σε αυτό το φανταστικό και ζοφερό μέλλον, ο Τραμπ θα κατηγορηθεί και θα αποπεμφθεί, ωστόσο στο έργο δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι η νέα κυβέρνηση που τον διαδέχεται, καθώς εστιάζει στα πρόσωπα εκείνα που εφαρμόζουν φασιστικές πολιτικές, όπως ο Ρικ.

Το «Building the Wall» αναμένεται να ανέβει σε άλλες 6 αμερικανικές πόλεις αλλά και εκτός συνόρων, για παράδειγμα στον Καναδά, το Μεξικό, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.