Εταιρείες στην Ελλάδα πληρώνουν εργαζόμενους με κουπόνια, ή τους αναγκάζουν να επιστρέψουν μέρος του μισθού τους, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, γράφει η Deutsche Welle.

Τη στιγμή που ένας στους τρεις Ελληνες είναι αντιμέτωπος με τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, οι πληρωμές σε είδος ενθαρρύνουν άλλες παράνομες πρακτικές, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αυτό προκαλεί την ήδη προβληματική αγορά εργασίας σε ακόμη μεγαλύτερη χάος», γράφει η DW, κάνοντας αναφορά στις προειδοποιήσεις της ΓΣΕΕ.


«Πριν από την κρίση, κάποιες εταιρείες έδιναν σε εργαζόμενους κουπόνια ως επιβράβευση, όπως διαμονή σε ηλιόλουστα θέρετρα, εισιτήρια θεάτρου ή γεύματα σε ακριβά εστιατόρια. Τώρα, τα κουπόνια κυρίως περιλαμβάνουν προμήθειες σούπερ μάρκετ. Και έχουν εμφανιστεί και ακόμη πιο άθλιες εργασιακές πρακτικές», γράφει η DW, κάνοντας αναφορά σε σεκιουριτάδες εταιρειών που συνοδεύουν εργαζόμενους σε ΑΤΜ τη νύχτα και τους αναγκάζουν να αποσύρουν και να επιστρέψουν στους εργοδότες τους ακόμη και το ένα τρίτο του μισθού που τους έχουν καταθέσει.

«Αυτή η πρακτική μαφιόζικου στιλ έχει γίνει ακόμη πιο δημοφιλής από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ένας νέος νόμος ανάγκασε όλες τις εταιρείες να καταβάλουν τη μισθοδοσία μέσω τραπέζης, για να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή. Παραδόξως όμως, οι αρχές παραμένουν στον κόσμο τους», σχολιάζει η DW, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την απραξία της.

«Παρά τις αυξανόμενες καταγγελίες, δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις παράνομες εργασιακές πρακτικές. Ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα τα εταιρειών», αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΓΣΕΕ αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες τους τελευταίους μήνες, για εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σεκιούριτι και καθαρισμού.

«Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Για εκατομμύρια Ελληνες όμως, αυτή η τάση είναι ένα ακόμη πλήγμα στην συντετριμένη αξιοπρέπειά τους», προσθέτει το δημοσίευμα.


Ο 42χρονος Γιώργος, που ήταν άνεργος για πάνω από ένα χρόνο, βρήκε τελικά μία δουλειά σε σούπερ μάρκετ. Μερικούς μήνες αργότερα όμως, η εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι μέρος του μισθού τους θα καταβάλλεται σε είδος πλέον. «Στην πραγματικότητα δεν είχα επιλογή. Απλά σήκωσα τους ώμους μου και συμφώνησα. Δεν ήθελα να βρεθώ αντιμέτωπος με την ανεργία ξανά», είπε μιλώντας στην DW.

«Ακόμη κι αν η πληρωμή προσφερόταν σε ράβδους χρυσού, αυτό θα ήταν τρομερά παράνομο», σχολίασε σε πρόσφατη συνέντευξη στην DW ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καλογερόπουλος. «Καθιερώνεται μία λογική μαφιόζικου στιλ στις εργασιακές σχέσεις».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.